Първородните деца стават по-лоши шофьори

Шофьор

Според ново проучване най-голямото дете в семейството е по-лош шофьор от останалите си братя и сестри. По-вероятно е то да получи повече глоби, да извърши повече нарушения и да причини инциденти на пътното платно. В другата крайност според изследването са най-малките в семейството, които са най-добрите и безопасни шофьори.

Твърденията са на учени, наети от Националната американска организация на застрахователните. Те оценили навиците при шофиране на 1395 шофьора. Анализът показал, че 89% от по-големите братя и сестри обичат да карат с по-висока скорост. Основната причина за това е, че те искали съзнателно да дразнят останалите шофьори.

Също тока 46% от тях карали в средата на пътното платно и имали с 35% повече глоби за различни нарушения на пътя. Около 17% от по-възрастните деца в семейството се гримирали, докато карали колата си, а 30% повече от тях говорили по телефона, докато са зад волана.

Всички по-големи били с повече данни за нарушения от по-младите си братя и сестри, което означава, че първородните са по-лоши шофьори, отколкото средните и най-малките деца, сочи анализът на данните.

В семействата с множество деца най-младите пък се оказали най-добрите шофьор. Те имали средно с 42% по-малко инциденти на пътя и с 52% по-малко нарушения от рода на превишена скорост, отнемане на предимство, говорене по телефона или гримиране зад волана. Едва 21% от тях имали склонност да карат в средата на пътя, а едва 12% отнемали предимството.

Жена шофьор

Изследователите също така откриват, че извиненията за лошо шофиране варират в зависимост от рождения ред. Докато средните и най-малките деца най-вероятно обвиняват за нарушенията си на пътя себе си, то за най-големите вината почти винаги е в другите, но никога в тях самите.

Според експертите причините за това идват от семейството. На първо място, по-големите почти винаги са по-глезени и за тях се правят повече компромиси. Също така малките, които понякога се чувстват леко пренебрегнати откъм стремежите на родителите, прехвърлени към по-големите, се стремят да стана по-добри във всичко и това ги прави и по-съвестни шофьори.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати