ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Вредни храни при главоболие

Вредни храни при главоболие

Главоболие

Главоболието е неприятна болка спохождала почти всеки един човек. Често се случва тази болка да се появи след похапване на някои храни. Изследователи, работещи в тази област, са доказали, че има връзка между състоянието на чревната флора и мозъка.

Не всички бактерии живеещи в човешкия организъм са лоши. Съществуват и полезни такива. Те помагат храносмилателната дейност и ни предпазват от лошите бактерии.

Тези полезни бактерии живеят в храносмилателната ни система, по кожата ни и в устата. Но те могат да бъдат атакувани и разрушени бактерии от лошите бактерии. Това се получава при липса на добри хранителни навици, небрежност или неправилно лечение.

Един от проблемите, които могат да се появяват е главоболието. По тази причина е препоръчително да избягвате някои храни и напитки, които влияят негативно на състоянието на чревната флора. Ето и кои храни да избягваме при главоболие:

Пръв в списъка е алкохолът. Доказано е, че 25% от хората, страдащи от мигрена, употребяват голямо количество червено вино или бира. Това е така, защото алкохолът причинява дехидрация на организма, а това води до главоболие.

Шоколадът може да ви причини главоболие

На второ място е шоколадът. В него се съдържа кофеин и бета-фенилетиламин, които са сред причините за главоболие.

На трето място е кофеинът. Кафето е една от най-обичаните и консумирани напитки. Но има и много вреди от кафето. Прекомерното пиене на кафе и по принцип твърде голямото количество кофеин може да предизвика мигрена. От друга страна пък, проучване на американската фондация за борба с мигрената сочи, че приемЪТ на кофеин в умерени дози може да има обратен ефект, а именно да предотврати главоболието.

Идва ред на изкуствени подсладители. Това са аспартам, глюкозо-фруктозен сироп, сукралоза, захарин и други подобни. Те обикновенно присъстват в безалкохолни газирани напитки, сокове, кексчета, бонбони, дъвки, сладкиши, сосове и др. Те трябва да бъдат напълно избягвани, защото имат неблагоприятно влияние върху мозъчните клетки и също водят до главоболие.

Следва да споменем и сушените меса. Това са различни видове колбаси, шунки, бекони и т.н.които съдържат консерванти, наречени нитрати. Тези изкуствени консерванти се влагат в продуктите, защото запазват цвета и аромата им.

Вредни храни при главоблие

Такива храни могат да отделят азотен оксид в кръвта, а той от своя страна се смята, че разширява кръвоносните съдове в мозъка. А азотният оксид, който навлиза до мозъка, може да причини неприятно главоболие.

Зрелите сирена също са от вредните храни при главоболие. Колкото и невероятно да звучи, те също оказват влияние за това неприятно състояние. Такива сирена са фета сирене, синьо сирене и пармезан. Те съдържат вещество, наречено тирамин, а неговото съдържание се увеличава с времето. Колкото по-дълго отлежава сиренето, толкова по-висок е неговият процент. Това вещество също причинява силно главоболие, така че не бива да се прекалява с този вид сирена.

И накрая като препоръка може да се има в предвид, че тези храни трябва да се консумират в умерени количества. Също така да се избягват мариновани или ферментирани продукти, солени, подсладени или студени храни, като сладолед. Това, най-общо казано, важи за диета при главоболие, която може да опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest