ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Йога»Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Йога

Йога представлява една от шестте ведически философски школи, приемаща медитацията за основно средство за постигане на освобождението. Практикуващият физическа, умствена и духовна дисциплина Йога се нарича Йогин.

Йога предлага за всеки по нещо, независимо дали е „просветен” или е обикновен човек, решил да подобри общото си душевно и физическо състояние.

В интерес на истината основните асани - упражнения за укрепване на тялото в йогата, са изключително елементарни. Именно поради това всички начинаещи в нея започват с тяхното изпълнение.

Упражнение 1 - Полумесец

Застанете изправени с леко разкрачени крака и вдигнати нагоре ръце с долепени длани. Започнете упражнението, като от тази изходна позиция се наклонете от кръста колкото можете на едната страна, след това назад, накрая на другата. Починете за няколко секунди наведени напред и се изправете бавно.

Упражнение 2 – Стол

Йога за начинаещи

Изходната позиция е като при упражнение 1 с едната разлика, че дланите са раздалечени - на нивото на раменете. Започнете упражнението, като сгънете коленете, имитирайки сядане на стол, като се стремите да запазите изправен гърба и ръцете. Ако ви е трудно, облегнете гърба си на стена и се спускайте по нея.

Упражнение 3 - Кобра

Едно от най-познатите йогийски упражнение. Изходната ви позиция е легнали по корем с отпуснати ходила. Упражнението започва, като сгънете ръцете в лактите, така че дланите да опират пода под раменете. След това изпънете максимално ръцете, повдигайки торса. Стремете се раменете да са смъкнати надолу, а главата – отметната назад.

Упражнение 4 - Куче, гледащо надолу

Легнете по корем с крака на широчината на таза и ходила на пръсти. Поставете дланите си под раменете с леко разтворени пръсти, успоредно на тялото. Започнете упражнението, като повдигнете леко дупето, като същевременно изпъвате ръцете и краката, така че да се получи триъгълник. Ходила трябва изцяло да са стъпили на пода.

Йогийски упражнения

Упражнение 5 - Обърната костенурка

Легнете по гръб с колене, сгънати до гърдите, като ръцете ги обгръщат. Започнете да се люлеете напред-назад. По този начин се масажира гръбнака, отпускайки го след предишните упражнения.

Комбинацията се изпълнява 4-5 пъти на упражнение. Дишайте дълбоко при изпълнението на всяко едно от тях. Ако нямате нужната амбиция и мотивация за изпълняване на упражненията у дома, то можете да посетите йога курсовете, които се предлагат на все повече места.

Там могат да ви дадат и насоки за правилното изпълнение на упражненията, както и идеи за още такива. С напредване в йога вие ще усвоявате все повече и все по-трудни упражнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Iva Dimova
Iva Dimova
25.02.2017 18:54
Аз започнах да тренирам в Йога Клуб Скорпион, много е забавно. Препоръчвам ги на всички начинаещи и напреднали.
1
0