Само 40 минути спорт на ден срещу рак на маточната шийка

Спорт

В миналото се е смятало, че рак на шийката на матката се предава по наследство. Според множество проучвания по въпроса става ясно, че над 90 на сто от случаите на заболяването са причинени от човешки папиломен вирус (HPV).

Учените смятат, че близо 80 на сто от сексуално активните жени се срещат с него поне един път в живота си. Всяка от тях е изложена на риск от инфекция с типове HPV, които от своя страна могат да причинят рак.

Гинеколозите съветват всички жени, които водят полов живот, да се преглеждат поне два пъти годишно, за да избегнат подобен проблем. Заболяването често се развива дълго време – между 8 и 15 години.

В много редки случаи ракът на маточната шийка прогресира за една – две години. Физическата активност може да намали риска от този вид рак с почти 50 на сто, показват резултатите от ново проучване.

Необходими са точно 38 минути тренировки на ден, категорични са британските специалисти. Освен това е важно дамите да поддържат здравословно тегло.

Тренировки

Тази лесна програма помага за предотвратяването на 44 на сто от новите случи на рак на шийката на матката – тоест за една година могат да се предотвратят около 3700 нови случая на болестта.

Изследването е на учени от Императорския колеж в Лондон – за своето проучване специалистите са направили анализ на всички изследвания за рака на шийката на матката, физическата активност, телесното тегло.

Редовните упражнения ще помогнат за поддържане на здравословното тегло, както и за поддържане на здравословно ниво на хормоните, подчертават специалистите. Освен това упражненията помагат за засилване на имунната система, което ще помогне за предотвратяване на други здравословни проблеми.

Не само ежедневната тренировка може да предпази дамите от рак на шийката на матката, категорични са специалистите. Кафето също намалява до някаква степен риска от заболяването. Ефектът, който има напитката, обаче, не е достатъчно голям, за да бъде препоръчвана като превантивна мярка, подчертават учените.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати