Левкемия

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Левкемия

Левкемията представлява заболяване, чието начало започва в костния мозък, където се произвеждат белите кръвни телца, като при заболяването те са патологични и се наричат парабласти.

Кръвните клетки попадат в кръвообращението едва след като са функционално зрели и годни за изпълняването на функциите си – защита срещу чужди агенти. При левкемията тези клетки не успяват да се развият напълно преди да попаднат в кръвообращението и следователно не могат да изпълняват функциите си. Освен това образуването им става бързо и неконтролируемо.

Левкемията е характерно заболяване е за всички възрастови групи, като честотата на различните видове левкемия се наблюдава в различни етапи от живота.

Причини за развитието на левкемия

Не са установени точните причини за развитието на левкемия. Има все пак някои фактори, които се разглеждат като предразполагащи. Сред тях са генетични фактори, вродени заболявания на имунната система, разглежда се вероятността причина да са някои вирусни инфекции, хромозомни болести, фактори от околната среда, сред които радиация.

Смята се, че увеличаването на случаите на заболели от левкемия може да се дължи на увредения озонов слой, консумацията на храни с канцерогенни съставки, както и прекомерното замърсяване на въздуха в някои градове.

Видове и симптоми при левкемия

Левкозите се разделят на два основни вида остри и хронични. От своя страна острите биват лимфобластни, миелобластни, монобластни, промиелоцитни, миеломиелоцитни и недиференциална. Хроничните биват лимфолевкоза и миелолевкоза.

При левкемията не се наблюдават симптоми, които рязко да я разграничат от много други болести. Може да се наблюдават някои оплаквания, които често обаче се оказват сигнал за други заболявания. Ето защо в повечето случаи левкозите се откриват случайно.

Все пак някои характерни белези за левкемия са: по-бледа кожа; общо неразположение съпроводено с висока температура и упорита инфекция; често кървене (което трудно се спира) и поява на хематоми или синини без причина; анемия; световъртеж; недостиг на въздух; загуба на апетит и съответно на тегло; точкови кръвоизливи; склонност към инфекции; обриви; увеличени размери на далака или черния дроб.

Ако имате един или дори няколко от горните симптоми, запазете спокойствие, това не значи, че имате левкемия. Изброените симптоми са част от много други заболявания, сред които са дори настинката и грипа.

Диагностициране на левкемия

За диагностициране на левкемия се използват различни прегледи и тестове, като преди това се изключват всички други възможности.

Провеждат се физически и кръвни изследвания, ако се появи съмнение за развитието на това заболяване следва да се проведе изследване на костен мозък и гръбначно-мозъчна течност. Провеждат се още ядрено магнитен резонанс, компютърна томография, ултразвук и др.

Лечение на левкемия

Лечението започва веднага след поставяне на диагнозата. Най-често се започва с провеждане на курс с химиотерапия за няколко години.

Друг метод за лечение на левкемия е трансплантация на костен мозък, като той се по-често се прилага след провеждане на курс с химиотерапия.

Лечението на заболяването се извършва само от специалисти в болнични условия. При всички положения е продължително и много скъпо и води след себе си значителни странични ефекти.

В зависимост от вида на левкемията и провежданото лечение се наблюдават и различни прогнози. Пациентите влизат в ремисия, която може да продължи от няколко месеца до десет и повече години след поставяне на диагнозата.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
58
46
34
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
23.12.2018 22:43
Бих те ли помогна ли сега.дъщеря ми е едва на една година
0
0
Човек
Човек
31.08.2014 23:12
Как може хората да са толкова безчовечни,егоистични,алчни,безчувствени и гадни?!??!?
Как може някаква операция да спаси живот и те да я спрат, защото някой си там си иска парите.....
Безкрайно огорчение!
Аз съм индиго! Не знам дали знаете значението на аурите на хората индиго, но ние сме честни и не търпим несправедливостта!
Всеки от нас (Индиго) ще направи нещо важно през живота си. Аз ще изобретя нещо,нямам идея какво..от скоро започнах,което ще лекува напълно левкемия.
Цената не е важна.Всеки болен (богат/беден)ще може да си го позволи.
Бих могла да забогатея ако цената е висока, но аз не искам това!
Важните неща в живота не са парите,уважаеми хора..
-Й-
27
2