Епилепсия

AdminAdmin
Администратор
1k1468
Епилепсия

Епилепсията е заболяване, известно от древността, чиито произход и до ден днешен остава неизвестен. Някога тя се е смятала за „свещена болест” и се приемало, че е резултат от божествена визита.

Благодарение на електроенцефелографа сега знаем, че симптомите са следствие от спонтанно лавинно активиране на свръхвъзбудими неврони в част от мозъка. Въпреки всичко механизмите за възникване все още са слабо познати и специалистите не са в състояние да обяснят появата на епилепсия.

Днес един на всеки сто човека страда от форми на епилепсия. Най-често се наблюдава при деца, като и пристъпите при тях обичайно отзвучават още преди настъпване на пубертета.

Причини за епилепсия

Все още не са ясни точните причини за възникване на епилепсия, но има няколко които все пак са от голямо значение. Трите основни фактора са наследственост, наличие на мозъчни тумори или травма на главата. Проблеми по време на раждането, могат да причинят епилепсия на детето.

Симптоми при епилепсия

Симптомите при епилепсия основно са свързани с епилептичните припадъци. Основно те се разделят на малки и големи.

Малките припадъци са характерни за деца от четири до дванадесет годишна възраст. Средно не продължават повече от двадесет секунди. Не се наблюдават гърчове. Обичайно при тях се наблюдава втренчване на погледа, изпускане на предмети, вдървяване на тялото и изобщо спиране на активност ако има такава в момента.

Големите припадъци най-често се наблюдават след ставане сутрин или вече преди лягане. Епилептичния припадък започва развитието си от ретикуларната формация в мозъка. Характерни за тях са внезапна загуба на съзнание придружена с падане, последвано от гърчове, които могат да продължат до две три минути. След това настъпва фаза в която човекът стои неподвижно, в безсъзнание, зениците му са широки и не реагират на светлина. Това може да продължи повече от десет минути, а след отминаване на припадъка следва сън.

Диагностика на епилепсия

За поставяне диагноза епилепсия се използват електроенцефелограф, който може да покаже епилептичните огнища в мозъка. Освен това се преглеждат очните дъна, а също така се използва и компютърна аксиална томография.

Лечение на епилепсия

В медицината се използват медикаментозно и хирургично лечение на епилепсията. Второто се прилага само в краен случай поради факта, че е особено опасно.

Прилагането на медикаменти е сложен процес провеждан от специалист невролог. Повечето лекарства имат силни странични ефекти, поради което се налага приема на други вещества ограничаващи действието на първите.

Лечението започва с един медикамент известно време се следи за ефективността му и ако такава липсва или е незначителна се заменя с друг. След като се пробват възможностите и ако никой не води до необходимите ефекти се налага хирургична намеса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
52
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Daniela Simeonova
Daniela Simeonova
08.08.2017 15:23
Моят съпруг е с епилепсия. На 30 годишна възраст получи исхемичен инсулт, а 4 години след това - епилепсия. Посетили сме много невролози през тези 7 години и мнението ми е, че всички до един / и платени и не/ знаят да изписват лекарства, не им се слуша много за пристъпите, болестта и т.н. Правят ЕЕГ, изписват хапчета и болестта е до гроб. Някои лъжат, че до 2-3 год. ще се оправи. 7 години сме на Трилептал, сега ни изписаха 2 хапче, а има хора с по 4 хапчета за епилепсия. Да ви кажа нещо за тези хапчета - те са НАРКОТИЦИ , ставаш зависим от тях, не можеш да ги намалиш или спреш, защото можеш да изпаднеш и в кома...Има хора, които с Божия помощ се оправят , но с лекарска - не! Трябва да се опита нещо алтернативно , иначе спасение няма. Знам, че ще ме критикувате за този пост, особено ако вярвате на лекарите, но аз не им вярвам. Целта ми е да не се заблуждавате като нас и да намерите друг начин за лечение - Кетонова диета, съветите на Петър Димков и др. В никакъв случай обаче не трябва да се спират хапчетата , зависими сте от тях.
2
0
Илиев
Илиев
02.01.2014 17:28
Имам епилепсия. Търся си доктор който да ме лекува.
За съжаление, все не попадам на подходящи които да уцелят подходящото за мен лечение.
0
0
alexander
alexander
17.01.2016 14:11
docent. bojinov v pleven
0
0
Мири
Мири
30.01.2014 17:37
от кой град си?
0
0