Уртикария

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Уртикария

Уртикарията е тип алергична реакция, която е предизвикана от отделяне на хистамин от мастоцитите /бели кръвни клетки/. Уртикарията е известна още като копривна треска и се проявява с характерни обриви /уртики/ по кожата. Освен кожата се засягат и лигавиците, вътрешните органи и нервната система. Поради тази причина уртикарията не е просто симптом за алергия, а болест. Тя е широко разпространена, като жените са засегнати три пъти по-често от мъжете.

Възможно е уртикарията да протече в остра форма и да отшуми до 4 дни или да се прояви в хронична форма, като продължителността ѝ е значително по-дълга – от 8 седмици до половин година. Уртикарията не е опасно заболяване, но ако протече за период по-дълъг от 6 месеца могат да се получат редица нежелани последствия. Тази алергична реакция е особено разпространена сред малките деца.

Причини за уртикария

Една от причините за развитие на уртикария е опарването с коприва, но в повечето случаи се получава в резултат на висока чувствителност към някои алергени, които се намират в храната и околната среда. Най-често срещаните причини за уртикария са:

Вирусна инфекция – това могат да бъдат грип или настинка. Смята се, че са най-разпространените причинители на уртикария. Когато имунната система е понижена, организмът е силно податлив към алергени, а клетките отделят вещества, предизвикващи външни обриви.

Храни – това са яйца и соя, миди, шоколад, цитрусовите плодове, ягоди. При бебета до 6-месечна възраст такава храна може да бъде и краве мляко.

Ежедневни фактори – замърсената среда в училища или детски градини е фактор за появата на уртикария. Някои бактерии като стафилококите са много често срещани в тези институции и е възможно детето да се зарази.

Фактори в околната среда – това са козината на домашни любимци, полените, стайните растения, химикалите, домашната прах. Ухапванията от насекоми също влизат в тази група опасни фактори.

Климатични фактори – някои деца имат алергия към слънчевите лъчи и кожата им реагира по негативен начин към тази непоносимост. Прекалено ниски или високи температури изсушават кожата и предизвикват масивни обриви.

Уртикарията се среща често и по време на бременност. Тя не е опасна нито за майката, нито за плода. В повечето случаи жените изпитват сърбежи около гърдите, корема и задните части на краката. Причината се крие в разтягането на кожа при нарастването на плода. Друга причина може да бъде повишеното отделяне на хормони, които изсушават кожата. Най-често отшумява няколко дни след раждане.

Симптоми при уртикария

Общите прояви на алергията започват с леко повишение на температурата, отпадналост и треска, безсъние, диария, повръщане. Следва появяването на характерната уртика – белезникав обрив, който има различна големина. Обривът може да излезе на различни места на тялото, най-често по ръцете, туловището, лицето и крайниците. Обривът е придружен от силен сърбеж, който се засилва вечерно време. В някои случаи заедно с обривът се проявява силен оток, който се локализира по лицето, главата и половите органи.

Лечение на уртикария

Най-важното при лечението на уртикарията е откриването и отстраняването на причината за заболяването, независимо каква е тя – храни, външни фактори или ухапване от насекомо. За да се постигне това, болният трябва да се наблюдава внимателно. В повечето случаи не се налага оставане в болница, но все пак трябва да се потърси лекар. При умерена проява на уртикарията не е необходимо специално лечение, защото тя отминава сама. При хроничната проява на болестта, лечението е строго индивидуално.

Засегнатите зони при децата могат да бъдат третирани с лосиони, които съдържат магнезиево мляко или активен въглен. Създава се удобна и комфортна обстановка, която се допълва от постилане на леглото с чаршафи от мека и прохладна материя. Отношението към засегнатите части от детското тяло трябва да бъде внимателно, за да не се предизвика допълнително дразнене. Родителите трябва да спазват стриктно указанията на лекаря.

Хранителен режим при уртикария

Ако уртикарията е на нервна почва, се препоръчва приемът на чай от мента, лавандула, маточина, босилек, бял равнец и дилянка. Във всички случаи на проява на уртикария трябва да се спазва определена диета. Препоръчва се консумацията на лека вегетарианска храна, прием на много млечни продукти, зеленчуци и плодове. Ако уртикарията е причинена от хранителни продукти, тогава трябва да се избягват меса и месни продукти, яйца, прясно мляко, цитрусови и мъхести плодове, бобови култури, орехи, какао, хайвер и шоколад.

Консумираната храна трябва да бъде печена или варена, в никакъв случай пържена. Не трябва да се преяжда, храната трябва да бъде сдъвкана. Хубаво е да се избягват пикантните подправки и оцветителите, солта и консерванти в продуктите.

Народна медицина при уртикария

За облекчаване на обрива може да се използва гел от алое вера. Полезни мазила са кремовете от невен, звездица, бъзов цвят или живовляк. Тялото може да се измива с чай от лайка, бъзов цвят или звездица. За успокоение на сърбежа се добавят 3 с.л. сода бикарбонат към топла вана, болният трябва да престои в нея 15 минути. Обривът се намазва със сок от краставица или направо се налагат резенчетата от нея.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest