Сърбеж

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Сърбеж

Сърбежът е изразена по кожата и граничните лигавици чувствителност, която води до разчесване на засегнатата област. По своята физиологична същност, сърбежът представлява нервнорефлекторен процес. В зависимост от причината за появата му, сърбежът може да изчезне много бързо или да бъде доста продължителен. При продължителен сърбеж и разчесвания се образуват разязвявания, а кожата да загрубее и да стане по-плътна. Понякога сърбежът може да бъде толкова силен и нетърпим, че да невротизира засегнатия човек.

В зависимост от появата и разположението си, сърбежът се дължи на различни причини. Такива са бактериална инфекция, гъбична инфекция, херпес зостер, морбили, варицела, алергия към животни, хранителна алергия, разширени вени, бременност, бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания, невродермит, лимфом на Ходжкин, краста, псориазис, желязодефицитна анемия и синдром на Сьогрен. Ухапвания от бълхи, въшки, дървеници, кърлежи и комари също могат да предизвикат разчесвания по кожата.

Симптоми при сърбеж

По своята локализация, сърбежът се разделя на общ и локален. Към общият сърбеж се отнася т.нар. старчески сърбеж, който се характеризира с малко на брой линеарни одрасквания, разположени симетрично. Тук спада и сърбежът по време на бременност, който се свързва с токсични и хормонални промени и се появява около шестия месец. Най-важните прояви на локалният сърбеж са аналният и гениталният.

Характеризират се със силни и неприятни сърбежи, които ако не се лекуват могат да доведат до гнойни и възпалителни процеси. Най-често срещаните причини за анален сърбеж са паразити и хемороиди, а причините за гениталните сърбежи са одрасквания, отоци, гъбични инфекции, климактериум, бременност, екземи и невродермит.

Симптоми, които могат да придружават сърбежа са раздразнения на кожата, поява на мехурчета, промяна в апетита, умора, симптоми на грип, кихане, хрема, пожълтяване на очите и кожата, гадене и повръщане, ускорен пулс, затруднено дишане с подуване на езика и лицето.

Когато сърбежите са придружени с внезапно подуване на лицето и гърлото, затруднено дишане и промяна в нивото на съзнание или тежка коремна болка трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. Тези симптоми, придружени с тежък сърбеж могат да са признак на анафилаксия – животозастрашаваща алергична реакция.

Диагностициране на сърбеж

При появата на сърбеж, който не отминава трябва да се потърси лекарска помощ. Специалистът задава въпроси относно появата на сърбежа, времетраенето му и факторите, които го провокират. Според отговорите на пациента могат да се назначат изследвания, които да установят точната причина за постоянния сърбеж.

Сърбежи по тялото

Лечение на сърбеж

Тъй като сърбежът най-често е вторична причина, първо трябва да се приложи лечение на основното заболяване. В някои случаи силните сърбежи се облекчават с кортикостероиди и антихистамини, които намаляват възпалението и сърбежа. Ако на мястото на сърбежа има и бактериална инфекция, лекарят трябва да предпише антибиотик под формата на таблетки или лосион.

Когато сърбежът е причинен от сърбеж се предписват антидепресанти и други лекарства, които да намалят тревожността и страховете. Сърбеж причинен от комари и бълхи се лекува с локални препарати и отстраняване на дразнителите. Сърбежът не бива да бъде разчесван, за да се избегне раздразняване по кожата.

Хранене при сърбеж

Препоръчва се от менюто да се отстранят трудно смилаеми и консервирани храни, силните подправки, солта, чаят и кафето. Консумацията на алкохол и тютюнопушене се забранява категорично. По време на тежките пристъпи на сърбеж трябва да се консумира предимно вегетарианска и млечна храна, набляга се на плодове и зеленчуци, млякото и млечните продукти. Храната трябва да бъде лека и лесноусвоима.

Народна медицина при сърбеж

Вземат се 5 ябълки и се измиват старателно, след което заедно със семките се нарязват на парченца и се заливат с 1 литър вода, кипват се за 10 минути. Получава се чай, който се може да се пие няколко пъти на ден.

Смесват се оцет и счукан чесън и с получената смес се разтрива цялото тяло. След известно време се взема топъл душ.

Смесват се 50 г спирт и 100 г цинквайс. С получената смес се намазват местата със сърбеж.

Сърбящите места могат да се намазват няколко пъти дневно с отвара от смрадлика, воден разтвор на хлебна сода, разреден оцет или 2% ментолов спирт. За успокояване на нервната система се вземат леки успокояващи като валериан.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Радка Илиева
Радка Илиева
21.04.2014 21:43
Може да опитате този сапун и това масажно масло. Има и шампоан за коса и пяна за тяло. Всички продукти са с екстракт от рейши. Тази гъба помага при гъбички и всякакви кожни проблеми. Изпитана е от китайската медицина в продължение на 5000 години. И наистина има защо да я наричат гъба на дълголетието!
Определено успокоява раздразнената кожа.
11
1