Лимфедем

Лимфедем

Какво представлява лимфедемът

Лимфата е богата на мастни киселини телесна течност, която циркулира в междуклетъчните пространства на подкожната тъкан. Течността постепенно се събира в много тънки лимфни съдове и благодарение на тях се отвежда към венозната част на процеса кръвообращение. Лимфедемът от своя страна представлява застой на лимфната течност в тъканите на крайниците.

Според причината за възникването, лимфедемът бива вроден, първичен и вторичен. При вроденият лимфедем лимфната система е недоразвита още при развитието на плода в утробата на майката. При първичният лимфедем не е установена точната причина за появата на лимфния застой.

Вторичният лимфедем е последствие от друго заболяване, най-често кожни инфекции, травми с развитие на груба съединителна тъкан, след лъчетерапии, при наличие на тумори, които засягат лимфната система. При жените лимфедемът много често се наблюдава след операции на карциноми на матката и яйчниците – засягат се долните крайници; след операции на рак на гърдата – засяга се ръката, която е в непосредствена близост до областта на хирургична намеса.

Симптоми при лимфедем

Лимфедемът е заболяване, което се развива постепенно. Първият и най-характерен симптом е отокът, който е мек и засяга подкожната тъкан. Ако е засегнат долен крайник отокът обхваща гърба на стъпалото и пръстите. В самото начало на болестта отокът е обратим – намалява след повдигане на крайника или стягане с бинт. В следващите етапи на лимфедемът, отокът все по-трудно се повлиява.

Настъпват изменения в кожата – тя става груба, атрофична, а в някои случаи се оцветява в по-тъмен цвят. Това сигнализира за необратим оток, при който протеините, намиращи се в подкожната тъкан се отлагат в лимфните съдове, което води до трайни увреждания и непроходимост на засегнатите съдове. В крайните фази на лимфедемът, отокът достига до много големи размери, като в някои случаи обема на засегнатия крайник може да се увеличи 10-15 пъти.

Видът на кожата е тежко променен, като много често лимфата започва да се отделя през кожата – състояние познато като лимфорея, което води до инвалидност на болния и често протича със стрептококови инфекции.

Най-общо симптомите на лимфедемът могат да се класифицират с протичането на четири фази:

I фаза – наличие на оток, който изчезва след покой на крайниците. Отокът е мек и при докосване остава трапчинка върху кожата.

II фаза – появява се постоянен оток, който по-трудно изчезва.

III фаза – отокът вече е твърд и не намалява при покой.

IV фаза – появява се твърд оток, който деформира крайника. Наблюдават се тежки изменения върху засегнатата кожа, засяга се двигателната функция.

Рак на гърдата

Диагностициране на лимфедем

Поставянето на диагноза лимфедем се извършва след преглед и измерване на крайниците. Важни изследвания са хромолимфографията с водоразтворимо багрило, ултразвуковата сонография, лимфосцинтографията с изотоп или директната лимфография с рентгеноконтрастен препарат. Лимфедемът трябва да се разграничи от други заболявания, които протичат с оток на крайниците, каквито могат да бъдат венозните тромбози, бъбречните и сърдечни заболявания, кръвоизливи, инфекции, захарен диабет, артериална недостатъчност и други.

Лечение на лимфедем

Лимфедемът е трудно лечима болест, което налага комплексно лечение, включващо различни терапевтични и оперативни методи. От първостепенна важност е болният да поддържа много висока хигиена на кожата, необходимо е периодично повдигане на крайника и носене на специални чорапи – еластокомпресия.

Лечението на лимфедемът най-общо протича в два етапа – намаляване на отока и поддържане на постигнатия положителен резултат. В някои случаи се използват уреди като лимфотрон, който чрез последователно раздуване на пневматични маншети спомага за намаляването на отока.

Оперативното лечение е трудно и поради тази причина се прилага само в най-тежките случаи на лимфедем. Състои се в премахване на изменената подкожна тъкан и пластика на кожата на засегнатия крайник. Постигнатите резултати от назначеното лечение трябва да се поддържат с физически упражнения, носене на еластични бинтове или чорапи, както и прилагане на подходящ масаж, който болният може сам да си прави в домашни условия.

Няма универсален метод за предпазване от лимфедем. Най-добрият начин е недопускане на наранявания, травми и инфекции по кожата на оперираният крайник. Тъй като при жените лимфедемът на ръката най-често се получава след операция на рак на гърдата се препоръчва спазването на определено поведение.

Ръката от страната на оперираната гърда трябва да бъде чиста и редовно намазвана с крем; трябва да се избягват нарушавания на целостта й; трябва да се избягва продължителното излагане на слънце; при всички домашни дейности с ръце е препоръчително да се носят ръкавици; да се избягват ухапвания от насекоми и вдигането на големи тежести.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
динка
динка
20.05.2013 19:55
здравей данка опитай в ст.загора
6
0
данка  димитрожа
данка димитрожа
16.05.2013 21:01
Аз съм с лимфодем след операция на рак на гардата.Бихте ли ми препорачали лекари или клиника,които лекуват тожа заболяване.
0
0