Розацея

Розацея

Какво е розацея

Розацеята представлява хронично възпалително заболяване, което засяга кожата на лицето и деколтето. Възпалението се изразява в зачервяване на кожата и появата на разширени кръвоносни съдове, а в много случаи и образуването на червени пъпки с гноевиден секрет. Розацеята се среща и при мъжете, и при жените, но най-често засяга зрели жени на възраст между 30 и 50 години.

Точните причини за възникването на заболяването не са уточнени. Смята се, че се предизвиква от комплексното действие на някои фактори. Това са генетичното предразположение на първо място; прием на вазодилатори; въздействие на психични фактори като стрес; инфекциозни агенти; злоупотребата с консумация на пикантни храни, алкохол, кафе, тютюнопушене.

Розацеята се наблюдава по-често при хора, които упражняват професии, свързани с подлагането на резки атмосферни изменения – слънце, вятър, студ и различни топлинни въздействия. Розацеята се получава при различни заболявания, които засягат вътрешните органигастрит, колит, запек и жлъчно-чернодробни болести по отношение на стомашно-чревния тракт; инфекция с Хеликобактер пилори; хипертиреоидизъм; аменорея и различни разстройства в менструалния цикъл; сърдено-съдови заболявания; тонзилит и гранулит; синуит. Розацеята възниква много често при жени в климактериум.

Симптоми при розацея

Развитието на заболяването преминава през няколко различни стадия. Първият стадий на розацеята се характеризира с краткотрайни зачервявания по носа, челото, бузите и брадата. В някои случаи обхваща цялото лице и деколте.

Зачервяванията в този първи стадий се проявяват след излагането на стрес, прием на много горещи храни, алкохол и сериозни температурни промени – рязко преминаване от студено към топло и обратното. Възможно е зачервените участъци да бъдат отточни и хладни при допир. С течение на времето зачервяването започва да се задържа за по-дълго и накрая става постоянно, заради трайното разширение на кръвоносните съдове.

Увеличеният прием на кръв в тях повишава функцията на мастните жлези в кожата, особено когато състоянието е съчетано и със себорея. Когато е налице суха себорея се появяват сърбеж и лющене на кожата. В първият етап състоянието е обозначено като розацея.

През втория стадий на заболяването се образуват възелчета, които имат червен или розов цвят и се инфектират. Това е т.нар. акне розацея. През третият стадий се наблюдава хиперплазия в мастните жлези и разрастването на съединителната тъкан в областта. Това причинява деформация в отделните лицеви участъци. В най-честите случаи се деформира носът. Той се уголемява и придобива червеникав или дори лилав отенък. Розацеята може да обхване конюнктивата, ръба на клепачите, деколтето или крайниците.

Заболяването крие рискове от възникване на някои усложнения. Най-честите такива са розацейния кератит и иридоциклит, които могат да доведат до слепота.

Диагностициране на розацея

Поставянето на диагнозата се основава на клиничната картина на пациента.

През 2002 година учени разработват нов стандартизиран метод, при който в изпъкналите части на лицето трябва да има един или няколко от главните симптоми на заболяването. Благодарение на вторичните симптоми се прави оценка по определена скала от 0 до 3 и така се разграничава стадият, в който се намира розацеята.

Лечение на розацея

За да се излекува заболяването, на първо място трябва да се направи промяна в начина на живот и отстраняване на провокиращите фактори, които са строго индивидуални за всеки един пациент. Трябва да се ограничат пикантните храни, кофеинът, алкохолът и тютюнопушенето, горещата храна.

Необходимо е да се избягват резките климатични промени. Когато розацеята е провокирана от стомашно-чревни или сърдечно-съдови заболявания, вниманието и лечението трябва да бъдат насочени към тях. Кожата не бива да се излага на слънце за продължително време; при наличие на психичен стрес се назначават седативни препарати, които облекчават състоянието.

Предписват се редица препарати за локално приложение, но най-използвани са индиферентните средства. При акне розацея /инфектираната форма/ се прилагат еритромицин и клиндамицин, а в тежките случаи се прибягва до различни локални ексфолианти.

Грижите за кожата при розацея до голяма степен съвпадат с грижите за мазна кожа, но съществуват и някои разлики. Не се препоръчва използването на скраб, пилинг процедури и маски. Методите с рязко затопляне и изстудяване на кожата не са препоръчителни. Розацейният кератит изисква специално внимание и лечение, поради сериозният риск от ослепяване

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати