Стрес

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Стрес

Стрес е състояние на силно нервно напрежение, което е предизвикано от отрицателни емоционални или физически въздействия.

Това се отнася до високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху емоциите, физиката и умствената концентрация. По-ниските нива стрес могат да бъдат фактори за адаптация и справяне в дадена ситуация.

Стресът е неспецифична реакция на тялото към всяко едно поставено изискване за приспособяване или преустройство. Смята се, че около 75% от физическите заболявания са свързани със стрес.

Съществуват някои групи хора, които се смятат за рискови по отношение на стреса. Първата група са състезателните, работохолиците, твърде амбициозните хора, които имат склонност да подценяват симптомите на стреса. Втората група са свръхчувствителните хора, които са лесно раними, но не обичат да споделят проблемите си.

Семейно обременените хора са следващата група, изложена на влиянието на стреса. Хората с негативно мислене и стресогенните събития като уволнение, криза, развод и различни нещастия също са рискови по отношение на стрес.

Скандали

Последици от стрес

Хроничният стрес може да доведе до редица неразположения и здравословни проблеми. Сред най-често срещаните заболявания, за чието възникване водеща роля играе стресът са:

Хипертония – това е заболяване, което в последните години засяга все повече млади хора. Причините за хипертонията са начинът на живот и постоянното излагане на стресови ситуации. Когато човек се ядоса за нещо адреналинът се покачва, а енергийният потенциал на клетките се мобилизира.

Когато състоянието отмине, балансът в организма трябва да се нормализира. Когато човек е под стрес този баланс не се осъществява и човек системно започва да поддържа високо кръвно налягане.

Диабет – наследствените фактори и начинът на живот са основни причини за развитието на диабет. При съвременните условия на живот, основната причина за развитие на диабет е стресът. След преживян стрес и редица негативни емоции, кръвната захар се покачва силно и това може да доведе до диабет.

Болки в гърба и ставни проблеми – учените са убедени, че стресът е основната причина за тези болежки. В редица случаи пациентите обикалят месеци наред ортопеди, без да подозират, че става дума за стрес.

Сексуални смущения – стресът влияе негативно върху ерекцията на много мъже. Това е безспорен факт, който се обяснява със влиянието на стреса върху притока на кръв към половите органи и оттам липса на сексуална възбуда. Този проблем е по-виден при мъжете, но засяга еднакво и двата пола.

Причини за стрес

В резултат на продължителен стрес цикълът и съответно овулацията на много жени стават нередовни. Стресът може да доведе до проблеми с бременността след успешното забременяване.

Стомашни проблеми – стресът неминуемо влияе върху състоянието на стомаха, причинявайки различни проблеми като нередовен стомах, гастрит, язва. Симптомите на тези заболявания се обострят по време на стрес.

Симптоми при стрес

Психологичните симптоми на стрес се изразяват в разсеяност, раздразнителност и слаба концентрация, гняв, песимизъм, плачливост, променливо настроение. Чисто физическите симптоми на стреса са изтръпване, болки в корема, болки в гърдите, чувство за постоянна умора, замайване, световъртеж.

Поведенческите прояви на стрес са злоупотребата с алкохол, цигари и храни, търсене на сигурност и всяческо избягване на проблемите.

Диагностициране на стрес

Както стана ясно, хроничният стрес е опасно състояние, което може да доведе до редица проблеми и заболявания. Затова диагностицирането на състоянието е важна предпоставка за предпазване от по-сериозни проблеми и възстановяването на нормалния начин на живот.

Лечение на стрес

Тъй като сам по себе си стресът не е заболяване, а емоционално състояние, не съществува точно определено лечение, което може да се справи с него. Едни от най-важните стъпки са практикуването на упражнения, здравословното хранене, избягване на стресогенните фактори.

Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване производството на хормоните на стреса и свързаните с тях неврохимикали. Проучванията отдавна са доказали, че упражненията са мощен антидепресант.

Употребата на алкохол за овладяване на стрес е недопустима. Честите срещи с приятели, разходките в природата, извършване на приятни и отпускащи действия, балансът между почивка и работа са ключови фактори в борбата срещу стреса.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest