Ринофима

Ринофима

Ринофимата представлява форма на розацеята, при която върху кожата на лицето се появява голяма червена маса по носа. Среща се предимно при мъже в напреднала възраст, но е възможно да се появи във всяка една възраст. Ринофимата прогресира много бавно.

Класическата форма на заболяването розацея се наблюдава най-вече при жени, предимно в началото на периода на менопауза, като се характеризира с неприятно внезапно зачервяване и поява на разширени капиляри по лицето.

В резултат на ринофимата носът така се деформира, че много често е наричан меден нос, картофен нос или файтонджийски нос – все неприятни епитети, които описват това заболяване.

Причини за ринофима

Все още не е уточнена точната причина за възникване на неприятния кожен проблем ринофима. Специалистите смятат, че ринофимата е един от крайните етапи на розацеята. При наличие на розацея кожата е опъната и изглежда сякаш е изгорена от слънцето.

Болните нямат други оплаквания и качеството на живот не е нарушено, като това са и причините проблемът да се диагностицира по-късно. Когато розацеята не е лекувана навреме, порите с годините се запушват, кръвоносните съдове се разширяват и това може да доведе до ринофима.

В миналото се е смятало, че ринофимата се среща само при алкохолици, но с течение на годините е станало ясно, че прекаляването с алкохола не е причината за това заболяване, тъй като се наблюдава и при хора, които не консумират алкохол. За сметка на това консумацията на алкохол само може да утежни допълнително състоянието.

Розацея

Така все още не са уточнени причините за ринофима. Проблемът обаче се среща много повече при хора с ирландски, шотландски и английски произход.

Симптоми при ринофима

Както стана ясно ринофимата засяга кожата на носа. Мастните жлези по носа постепенно увеличават обема си, съединителната тъкан се разраства и резултатът от това е широк и огромен нос, който често се оприличава на камба. Наблюдава се зачервяване по кожата на носа, мастните жлези са с широки отвори, има неприятни малки възелчета.

Носът е твърде голям и червен, което не може да бъде прикрито. Освен това бузите също са зачервени.

Ринофимата не причинява болка, но заради неприятната промяна на лицето последиците от нея могат да бъдат депресия и социална изолация.

Диагностициране на ринофима

Поставянето на диагнозата ринофима не е предизвикателство за медицинския специалист, защото заболяването има изключително характерни симптоми и външният вид на лицето и носа не оставя място за съмнение. За жалост, не така стои въпросът с диагностицирането на причините, които довеждат до розацея.

Отхвърлена е теорията за връзка с алкохолизма. Някои специалисти стигат до заключение, че много често ринофимата е породена от нелекувана розацея и всъщност представлява трети стадий на розацеята.

Лечение на ринофима

Въпреки напредъка на медицината лечението на ринофима все още е истинско предизвикателство за лекарите. Една от най-големите неизвестни, която стои пред специалистите, е точната причина за възникване на ринофимата, което прави и лечението ѝ много трудно. Използват се различни методи, но до момента най-добри резултати се постигат с пластична хирургия и лазери. Може да се приложи и дермабразио.

Ринофимата реагира много добре, но ако диагнозата се постави в ранен стадий. Някои лекарства, които се използват при розация, помагат много и тук. Такива са тетрациклин, миноциклин, метронидазол и други. Когато обаче диагнозата се постави твърде късно, свръхрастежът на тъканите и кръвоносните съдове може да предизвика обезобразяване на лицето.

Тук най-предпочитаният метод е хирургическият, защото дава успешен и дългосрочен резултат. Благодарение на хирургичната намеса са възможни отстраняване на свръхрастящата тъкан, промяна на деформирания нос и намаляване на разширените кръвоносни съдове. Въпреки всички не е изключено след време ринофимата отново да се появи.

Предпазване от ринофима

Тъй като не са уточнени причините за възникване на ринофима, не е ясно и как човек може да се предпази от развитието ѝ. Все пак е хубаво да се избягва прекомерната консумация на алкохол, а при първи признаци на розацея трябва да се потърси адекватно лечение, за да не се стига до задълбочаване на проблема.

Колкото по-напреднала е фазата на розацея, толкова лечението е по-трудно. Все пак и розацеята представлява предизвикателство за лекарите, но при правилно провеждане на лечението, проблемът може да бъде контролиран успешно. Използват се различни медикаменти и препарати, специална медицинска козметика, фототерапия и други.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Препоръчано

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати