Ezine.bg»Съвети»Вреден ли е всъщност малтитолът?

Вреден ли е всъщност малтитолът?

Вреден ли е всъщност малтитолът?

Малтитолът е един от най-използваните захарни алкохоли (полиоли) в хранителната индустрия. Той се среща в диетични и беззахарни продукти, като бонбони, шоколади, дъвки и сладкиши. Макар да се смята за по-здравословна алтернатива на захарта, възникват въпроси относно неговата безопасност и потенциални странични ефекти.

Малтитолът се получава от нишесте (обикновено царевично или пшенично) чрез процес на хидролиза и хидрогениране. Той има около 70–90% от сладостта на захарта, но с по-нисък гликемичен индекс (ГИ) – около 35, докато този на захарта е 60–65. Това го прави предпочитан в диетите с ниско съдържание на захар и за хора с диабет.

Ползи от малтитола

По-нисък гликемичен индекс – не повишава кръвната захар толкова рязко, колкото обикновената захар.

По-малко калории – съдържа около 2,1 калории на грам, докато захарта има 4.

Щади зъбите – не води до кариеси, тъй като бактериите в устата не го ферментират толкова активно, колкото захарта.

Подходящ за кетогенни десерти, различни десерти без захар и нисковъглехидратни диети – но с уговорката, че в по-големи количества може да повлияе на кетозата.

Вреди от малтитола?

Храносмилателни проблеми

Малтитолът не се абсорбира напълно в тънките черва и преминава в дебелото черво, където ферментира под въздействието на бактерии. Това може да доведе до:

подуване

газове

диария (особено при консумация над 40–50 г на ден)

Затова много продукти, съдържащи малтитол, имат предупреждение за слабителен ефект.

Влияние върху кръвната захар

Въпреки че има по-нисък гликемичен индекс от захарта, малтитолът все пак повишава кръвната захар. За хора с диабет е важно да следят индивидуалната си реакция към него.

Не е напълно калорично неутрален

За разлика от някои други подсладители (като стевия или еритритол), малтитолът съдържа калории, макар и по-малко от захарта. Това означава, че при прекомерна консумация може да възпрепятства загубата на тегло.

Може да предизвика алергични реакции

Малтитолът не е силно вреден, но има своите недостатъци. В умерени количества той е безопасен за повечето хора, но при прекомерна употреба може да доведе до храносмилателни проблеми и леко повишаване на кръвната захар. Ако сте чувствителни към полиоли или имате стомашно-чревни проблеми, по-добре е да го избягвате или да го консумирате в малки количества.

Ако търсите алтернатива, можете да пробвате стевия, еритритол или монашески плод, които нямат слабителен ефект и не повишават кръвната захар.

Вижте също кои са най-добрите кето подсладители и подходящи подсладители при диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати