Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Колко всъщност е вреден мононатриевият глутамат?

Колко всъщност е вреден мононатриевият глутамат?

Мононатриев глутамат
Акумулаторен масажор за глава-19%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
48.60 лв.

В храните често се забелязват многобройни съставки, отбелязвани с Е. Едни от най-често срещаните са аспартам, нитрати, нитрити, оцветители и консерванти. Мононатриевият глутамат стои под номер Е 621.

Най-страховит между тях е точно овкусителят мононатриев глутамат. Представлява вид овкусител, сол на натрия и глутаминовата киселина. Идва от Китай и Япония, като първоначално е естествено извличан от водорасли, за да се придаде допълнителен вкус на някои безвкусни храни.

Глутаматът се съдържа и в храните с протеини като месото, зеленчуците, млякото. Тялото на човека също съдържа големи количества глутамат. В мускулите, мозъка и други органи може да се открият 1.8 килограма глутамат, а в майчината кърма е повече, отколкото в кравето мляко.

Глутаматът е в две форми - свързан, заедно с аминокиселени, образувайки молекули белтъчини, и свободен глутамат. Само свободният може да се използва за овкусяване на храната. Доматите и гъбите примерно съдържат големи количества глутамат.

Мононатриевият глутамат като продукт се получава чрез ферментация. Този процес е подобен на процеса, при който се приготвят киселото мляко и оцетът. Най-напред царевицата, захарното цвекло или захарната тръстика ферментират, а продуктът е под формата на кристали, които лесно се смесват с различни храни.

Мононатриевият глутамат за засилване вкуса на храната

Глутамат в кренвиршите

Този продукт спомага да се проявят най-хубавите естествени аромати в отделните храни. Това става при смесване със солени и кисели храни, но в сладките не може да изяви тези си възможности.

Най-често се среща в соевите сосове, хидролизираните протеини, чипсове и снаксове, китайска храна и полуфабрикати, желирани изделия, бульони и смеси за подправки, кафе на прах и други.

Колко е вреден мононатриевият глутамат

Изследванията показват, че няма разлика между естествения глутамат и добавения по начина, по който участват в метаболизма в тялото. Всичкият глутамат се абсорбира в тялото и участва в метаболитните процеси. При консумиране на храни с мононатриев глутамат се повишава съдържанието на глутамат в кръвта. След 3 часа то се връща в нормални граници.

Влиянието му върху организма обаче не е без последствия, тъй като има и други сфери, в които овкусителят действа. Той въздейства на вкусовите рецептори, като ги стимулира и залъгва, че консумираме протеин, който е здравословен, но това не е така.

Китайската храна е с глутамат

Тъй като е вещество, подобно на сол, мононатриевият глутамат създава инсулинова експлозия, а отделянето на инсулин създава необяснимо чувство за глад. Така се получава пристрастяването към храните, съдържащи овкусителя, тоест той действа на принципа на наркотика, стимулирайки умами вкуса. Резултатът е наднормено тегло, повишено кръвно налягане, сърцебиене, Алцхаймер, главоболие, увреждане на мозъчни клетки, дори рак.

Може ли да се ограничи вредата

В българското законодателство Е621 е легален и разрешен овкусител. Можем да ограничим вредите от мононатриевия глутамат чрез отказ от пакетирани храни, прием на повече течности, използване на повече естествени сушени подправки и прием на важните витамини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest