Ezine.bg»Съвети»Как се накисва леща?

Как се накисва леща?

Как се накисва леща?

Накисването на ядки, семена и бобови култури е известен на човечеството метод още от древни времена и макар да е позабравен в днешно време, той е важен, за да се елиминират вредните елементи и мухъл от храните (те не могат да виреят във водна среда).

Накисването на лещата и други бобови култури (боб или фасул, нахут, грах и други) се извършва по един и същи начин.

1 чаша бобова култура се накисва в топла вода. Водата трябва да я покрие плътно и да остават 4-5 см вода за набъбване. Водата от накисването се изхвърля.

Лещата е с най-малко времетраене за накисване (наред с граха) - тя трябва да се накисне във вода 8-12 часа, за разлика от други бобови култури, които се нуждаят от 24-часово накисване. Но при липса на такова време накисване на леща за 1 час също ще свърши необходимата работа (макар да не е препоръчителна).

Единственият вид леща, която не се накисва, е червената леща.

По време на накисването на лещата и другите бобови култури се препоръчва смяна на водата на всеки 2-4 часа, добавяйки всеки път топла вода.

Спазвайки тези няколко стъпки, вие ще се избавите от вредните за организма ви елементи, както и ще спестите време на готвене, тъй като след накисване лещата се сварява около 20 минути.

Ако обичате леща, препоръчваме да опитате нашите рецепти за леща яхния, леща на фурна или постна леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати