ezine.bg»Съвети»Какво е абстиненция?

Какво е абстиненция?

Какво е абстиненция?

По дефиниция абстиненцията е доброволен отказ от задоволяването на плътски желания, вкусове и страсти, които доставят удоволствие. В по-широк смисъл абстиненция е състоянието, което възниква след внезапно прекъсване на продължителен прием на наркотици или алкохол.

Всъщност абстиненцията възниква в резултат на дългогодишна физическа и психическа зависимост, дължаща се на продължителен прием на психотропни средства. Обикновено се наблюдава алкохолно и наркотична абстиненция, но може да има и никотинова или дори теинова, които са доста по-слабо изразени.

Тежестта на абстиненцията зависи от количеството на алкохол или наркотици, които са били употребяване преди пълния отказ от тях. Алкохолната абстиненция се проявява чрез цял набор от психични и физически симптоми.

Типичните психически симптоми на абстиненция са тревожност, депресия, страх, напрегнатост, раздразнителност и непреодолимо желание отново да се приеме алкохол, защото той ще облекчи всички физически симптоми.

Физическите симптоми на абстиненцията са стягане в сърдечната област, ускорен пулс, повишено кръвно налягане, тремор на ръцете, на устните и клепачите, както и студена пот по лицето и тялото.

Наркотичната абстиненция много прилича на алкохолната, като освен психически симптоми, страдащите от наркотична абстиненция имат и физиологични симптоми.

Те се изразяват в нарушение на нормалното протичане на физиологочните процеси в организма, което се проявява при отсъствието на наркотичното вещество, към което има развита зависимост. Тези процеси могат да се характеризират с чувство на болка в мускулите и ставите, обща слабост, понижаване на кръвното налягане и др.

Симптомите на абстиненция при наркотична зависимост са доста по-силни – ускорен пулс, учестено дишане, нервност, агресия, демотивираност, самоизолация, халюцинации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аспарух
Аспарух
13.09.2016 00:47
Тотални лаици!Най малкото информацията ви е непълна и частично грешна на не едно и две места.
0
1