Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Секцио или естествено раждане

Секцио или естествено раждане

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Секцио или естествено раждане
Все повече жени избират да раждат секцио, което в голяма степен от случаите предопределя и следващото раждане да е по този начин. Много рядко лекар се съгласява да води естествено раждане, след като веднъж вече жената е минала през скалпела, но не е невъзможно.

Тук трябва да призная, че аз също избрах този метод, не поради страха от контракции и болката по време на естественото раждане, а поради факта, че при този метод контрола е сравнително по-голям отколкото при естественото раждане. Освен това естественото раждане изисква не само физическа, а и сериозни психическа нагласа, която на мен така и не ми дойде до деветия месец. Въпреки, че бях минала през сериозно обучение, т. нар. училища за родители, където всеки акушер-гинеколог съветва бъдещите майки да родат отрочетата си естествено и че това е най-нормалното нещо на света, аз пак нямах усещането, че моето бебе ще мине през тези т. нар. родови канали.

При естествено раждане родилката участва активно в процеса, за което бях съвсем наясно. От там идваше и моя страх, дали ще се справя! ? Докторът и акушерката не могат да изродят бебето без участието на жената. Контракциите могат да се предизвикат и с медикаменти, но в крайна сметка жената трябва да напъва, слушайки какво й се казва.

Въпреки, че аз избрах секциото, не бих съветвала друга родилка да направи това без да има медицински причини. Срока на възстановяване при него е много по-голям и болката на първия ден след операция е неописуема, но за мен този метод беше по-подходящ, тъй като страхът нещо да се обърка по време на самото раждане (при което пак би се стигнало до операция), беше по-голям от самата коремна операция.

Разбира се рисковете при тази операция не са за подценяване. Веднъж срязана матката може много по-лесно да се пробие, при което става опасна освен за следващо раждане, така и за аборт, а и за поставяне на спирала. По време на секцио също се губи кръв, коремът се отваря поради което има всички рискове за внос на инфекция, ако не се вземат необходимите мерки да се работи при стерилни условия. Има и риск от запушване на кръвоносните съдове. Освен това след хирургичната намеса има сраствания.

Не малко са причините, които трябва да се вземат под внимание. Това е много отговорно решение и всяка бъдещата майка трябва много добре да претегли рисковете и при единия и при другия вид раждане преди да дойде този момент (разбира се ако има тази възможност). Тъй като при една рискът да се обърка нещо в хода на раждането е достатъчна причина да избере секцио, то при друга страхът от самата операция е по-голям отколкото тя да роди по естествен път.

Видимите причини против цезаровото сечение са много повече от тези за нормалното раждане, защо тогава все повече жени избират да раждат чрез секцио?

Болката и страха от неизвестното при самото раждане са водещи или причината се крие в това, че в хода на раждането нещо може да се обърка.

Известно е, че възстановителния процес след секцио е много по-дълъг от този на нормалното раждане, въпреки че и там не е за подценяване -разкъсвания, пролапс и т. н.

И все пак не винаги жената има избора сама да реши дали да бъде с операция раждането или по нормален път. В много случаи това се налага поради медицински причини.

Ето и едни от основните показатели за секцио по медицински причини:

Когато има тежка травма на таза, много тесен таз, в някои случаи седалищно предлежание на плода, много висок диоптър, отлепване на ретината, изключително опасен за бебето е наличието на генитален херпес. Достатъчна причина за секцио е и когато родилката има вродени дефекти на тазобедрената става, плацента превия или частична превия.

Причини, които се относителни да се направи цезарово сечение са едър плод, неправилно предлежание, липса на родова дейност, преносване, при което чрез медикаменти може да се предизвика раждане и да не се наложи хирургична намеса. Един от мотивите за раждане със секцио може да бъде опасност от увреждане на бебето, което не трябва да се допуска. Ако е по-едро, то се травмира, минавайки по тесните пътища на родовите канали, а някои бебета се раждат с по-издължени глави.

Има и друг момента, в който за самият лекар е по-добре да направи секцио отколкото да чака майката да роди по естествен път. Времето при планирано секцио е средно около час, докато при естественото раждане може да продължи с часове. От там идва и въпросът:

Длъжен ли е лекарят да откаже секцио по каприз на пациентката или напротив той провокира това желание у родилката за да пести време?

Истината е че дори и да се намери акушер-гинеколог, който да откаже секцио по каприз, следващият при който жената отиде, ще се съгласи.

Много бъдещи майки решават да родят с операция рожбите си и поради факта, че могат да изберат датата и часа на раждането на рожбата си. В противоречие на това обаче видни астролози твърдят, че предизвиканото раждане не променя кармата на детето.

И така при едни и същи обстоятелства на жената могат да й посочат като причина както едно, така и друго.

Споделете вашия опит и мнение.

Трябва ли да раждаме естествено или всяка както предпочита? !
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (10)

Изпрати
Lidiq Stamenova
Lidiq Stamenova
11.07.2017 00:03
Predi da rodq detenceto si .. kogato vleznax v rodilniq dom s 2 s. razkritie .. imax silni bolki kazvax na doktorite che izkam sekcio i che ne izdarjvax na bolkite .. osven che me boleshe bqx i strashno nervna.. no eto che doktorite me ostavixa da roda po estestven pat bqx shiroka v taza koeto mi pozvolqwashe rajdaneto da e normalno no pak rodix s Forceps ..( lopatki ) tai che bebeto beshe malko po otstrani ♥ no pak sled rajdaneto beshe vsichko normalno .. jena koqto ne e rodila normalno rojbichkata si ne e istinska maika chustvoto e prekrasno
0
1
виктория иванова
виктория иванова
31.07.2015 23:11
Когато разбрах че съм бременна си казах че ще родя секцио.говорих с моя наблюдаващ д-р и ми каза че няма видима причина за секцио.всичко с мен и бебето беше наред.примирих се с факта за нормално раждане.въпреки че въобще не ми се искаше...приеха ме в болница."живях" там 2седмици.1сед. бях под наблюдение защото преносвах с 10 дни.и 1сед.в род.отделение. нямах никакви симптоми на предстоящо раждане и ми включиха на система.лежах 7 часа с нея но без резултат.и накрая ме вкараха в операция...желанието ми се сбъдна-родих секцио.единственият дискомфорт който имах беше през първите 24 часа.възтанових се изключително бързо.не съм пила болкоуспокоителни.въпреки че ми бяха изписани.ходех си нормално още на 3тия ден,а не като пребито куче.раната ми зарастна мн бързо.вече нямам белег и не съм използвала никакви мазила п-в белези.в следващите 6 месеца трябваше да внимавам с кг които вдигам,но и имаше мн желаещи да помагат...леко раждане!
3
2
mama
mama
15.04.2015 22:55
I az po jelanie izbrah sekcio. Ne sum ot glupavite neobrazovani jeni, kakto tuk slagat etiketi I chovek sam trqbva da pravi izbor kak da rajda, a ne da slagame ogeanicheniq. Ne sum se strahuvala ot bolka za normalno rajdane, imam visok prag na ponosimos, zatova I vyzstanovqvaneto pri men beshe dosta burzo na tretiq den vse edno ne me bqha rqzali. Sekcioto si ima dosta plusove- prochetete , ne go klasificiraite samo kato operaciq. I vtoro dete ako imam pak bih izbrala sekcioto.
4
2
Мен
Мен
24.01.2015 23:36
Аз пък родих секцио по желание и сега пак така ще раждам. И никога не бих родила деца с разлика 2 години, вие какви сте такива...
6
3
Видяла и още неосъзнала
Видяла и още неосъзнала
10.09.2014 00:35
Моята баба се е родила гората.Прабаба ми усетила,че ще ражда и без да казва на никой отишла жената в гората.И там родила,избърсала го в престилката си и чак тогава се прибрала и казала какво е станало.От срам ли от какво,но на никого нищо не казала.Тази история съм я слушала толкова много пъти и всеки път се питам наистина ли някога така е протичало едно раждане.Аз лично не си го представям така.Ужасявам се само като си помисля за естествено раждане.Като си помисля пък за секцио още по-зле.А преди години по селата викат някоя баба с повече опит и тя е помагала на жената при раждането и това е било.Буквално са били с единия крак в гроба.Нямало е упойки и такива работи.Тогава и не са знаели какво ги чака.А сега ние знаем много добре как протича раждането,независимо секцио или естествено и може би точно това ни плаши.Факта,че знаем какво ни чака,колко време може да отнеме,какви може да са усложненията и т.н.Представяме си най-лошото и от това се поражда този страх.Аз лично съм с две ръце ЗА естественото раждане.Казвам го като акушерка.Знам как протичат и двете процедури и все пак съм уплашена.Затова бъдещи майки по-добре е да не знаете абсолютно всичко.Това няма да ви подготви,а по-скоро ще ви наплаши.Просто изберете акушер-гинеколог на когото имате доверие.
3
3
катя
катя
10.08.2014 08:49
Родих нормално преди година и 2 месеца.Имам прекрасни спомени от раждането ми,още с умиление си спомням за този ден,да имаше болка,но както се казва лесно не се става майка,чудя им се на жение които решили да имат дете пък нямат смелостта да го родят,сега съм бременна с второто си дете което живот и здраве ще се появи на бял сват през февруари и нито за миг не съм се поколебала,че пак ще го родя нормално,искам да допълня че първото ми бебе се роди 3200кг и нямам нито един шев или разкъсване,въстанових се много бързо.
3
2
Мая
Мая
22.04.2014 05:53
Естественото е много по-добре според мен. Аз лично не съм се колебала и не съжалявам. Все пак трябва да се настроиш психически, че това е нещо, през което всички жени са минавали от както свят светува. Също аз лично четох много за водно раждане, раждане чрез хипноза, оргазмено раждане и др. където болката е много по малка. При днешната свободна информация в интернет, няма нужда от операции и т.н. Успех на тези, които ще раждат скоро :)
5
1
Бъдещата докторка
Бъдещата докторка
26.02.2014 16:08
Като бъдещ медик искам да споделя т.нар. ми опит в акушерството и гинекологията. Секциото не трябва да е по избор! Колкото и да е страшно раждането вярвайте не е толкова страшно колкото секциото... поне от гледната точка на очевидец. Мисълта ми е , ако няма причина за секцио ( медицинска причина) , най-доброто и за майката и за бебчето е нормалното раждане.


ПС. и аз не съм по-малко ужасена от родилния процес, но бих избрала нормалното раждане пред секциото на 1000%
6
1
Але
Але
25.02.2014 13:46
Всяка болка е относителна за човека, всеки има различен праг и ако за някой не е нищо особено, то за други си е голяма работа, но да избираш да те режат, защото те е страх от болката не е правилно.Докторите предлагат секцио заради паричките които опъват а бъдещите майки се съгласяват веднага защото толкова им е капацитета. Има толкова много плюсове от естественото раждане и ако си достатъчно подготвена и решена, болките не са непоносими и никой няма да те остави да се разкъсаш, има си епизиотомия, която се прави и после за нула време си заздравява. Неслучайно се нарича естествено раждане, организма ти 9 месеца се подготвя за това раждане и вие майки трябва с умиление да чакате момента в който детето излизайки ви се поставя на гърдите и погледите ви се срещат за първи път. А не да си насрочите операция все едно сте болни, това бебенце насила да го извадят от вас без да е готово и после 3 дни даже да не ви го дадът е незнам как за вас това е по-добре ама всеки си шета на акъла. А ти авторке уж си избрала секциото заради контрола на раждане.. някой много ти ги е приказвал.. едно време буквално като са раждали на полето и са продължавали да бачкат не виждам да е имало контрол тогава, но повече бебета са се раждали от сега. Ако всеки момент прекарваш в мисли какво ще се обърка няма да стане, човек трябва да има нагласа да е щастлив от предстоящото събитие и мислейки как всичко ще си мине по вода, да стане точно така. Ама както се казва то това не е за всеки.
1
1
Елияна
Елияна
18.01.2014 14:23
Аз също родих секцио. Бях чела много за нормалното раждане и си бях настроена за нормално, преносвах и ме обзе този страх и мен, не за друго ами защото бебето беше 4200кг на видеозон и с доста голяма глава. Опитаха да предизвикат раждане, но не се получи и насрочиха секцио за следващия ден, не съжалявам, не ме боля почти, нямам спомен за болка.
Яд ме е само, че не мога да си видя бебчето веднага. Секциото е много по добрия за мен вариант, като аз сама или мъжа ми не искаме да определяме дати и прочие, когато реши доктора тогава, но поне знаеш кога ще е и не тръпнеш всеки ден ...
4
0

Рейтинг

4.1
Общо гласували: 7
52
44
31
20
10
Дай твоята оценка: