ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»За кръвната захар от А до Я

За кръвната захар от А до Я

Измерване на кръвната захар

Количеството глюкоза, което човек има в кръвта, се нарича кръвна захар. Този термин е разговорен на медицинския термин за съдържанието на глюкоза в кръвта ни. Концентрацията е различна при всеки човек, но и в зависимост от това дали сме приемали храна или не, дали е сутрин или вечер.

Ако организмът не е в състояние да регулира кръвната захар се говори за хипогликемия – при ниска кръвна захар или хипергликемия – за висока кръвна захар. Захарният диабет е заболяване, при което кръвта е в състояние на продължителна хипергликемия. Нормалните стойности на кръвната захар при здрав човек трябва да са между 3. 9 до 6 mmol/l.

Когато посещаваме личния си лекар и ни правят пълна кръвна картина, в тези изследвания може да влиза и измерване на кръвната захар. Това трябва да става сутрин, задължително на гладно.

Нивата на кръвната захар се променят в зависимост от това каква е обмяната на веществата в организма ни, как функционира черния дроб, какво е състоянието на панкреаса, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза, централната и вегетативната нервна система.

От основно значение за нормални нива на кръвната ни захар е храната, която приемаме и дали организмът ни усвоява захарта, която е приел. Ако стойностите на кръвната ни захар са завишени, говорим за диабет. За да се установи дали имаме т. нар. захарен диабет, се прави изследване на гладно.

От пациента се взима венозно кръв, приема се глюкоза, разредена във вода. След 60 минути се взима кръв за втори път. След 2 часа отново се дава кръв. Ако след първата проба, стойностите на кръвната ни захар са над 6, 6 mmol/l и над 11, 1 mmol/l след 2 часа, то тогава става въпрос за диабетно състояние.

Завишената кръвна захар може да подсказва за диабет

За да разберем сами, че имаме проблем и завишени нива на кръвната захар, може да обърнем внимание на няколко дребни неща, като например - сухота в устата, честа жажда, често уриниране. Това са няколко знака, че имате завишена кръвна захар. По тези начини организмът се опитва да се отърве от глюкозата в кръвта ни.

При повишаване на кръвната захар над нормата, задължително се проявява поне един от изброените симптоми като показател за заболяването.

Хормонална регулация на кръвната захар

По отношение на кръвната захар два са хормоните, които имат отношение - инсулин и глюкагон. Другите хормони, които понижават и повишават кръвната захар, са:

Повишаващи:

1. Хормон на растежа - причинява повишаване на кръвната захар чрез противопоставяне на действието на инсулина.

2. Тироксин - хормон от щитовидната жлеза. Влияе върху скоростта на метаболизма на глюкозата. Действа за увеличаване на нивата на серумната глюкоза, като по този начин дава на клетките още допълнителен ресурс.

3. Катехоламини - хормони от надбъбречната жлеза. Секретирането на адреналин и норепинефрин повишава нивата на кръвната захар.

Понижаващи:

1. Допамин - действието му е да понижава инсулиновите нива в кръвта.

2. Соматостатин - оказва сериозно влияние върху понижаването на инсулина.

Висока кръвна захар

Различни са причините за високата кръвна захар. Два са основните момента, които провокират повишаването й - когато панкреасът не функционира нормално и се наблюдава недостиг на инсулин; когато тялото не успява да се справи с правилната употреба на инсулина.

Високата кръвна захар не винаги е симптом при диабет, но в повечето случаи е предшественик на заболяването. Симптомите при висока кръвна захар са редица (някои от тях споменахме в горните редове) - постоянен глад, неутолима жажда, сухота в устата, бавнозарастващи рани, замъглено зрение, стомашни разстройства, необяснимо напълняване, трудна концентрация, импотентност, чести инфекции, болки в корема, бързо изморяване, импотентност, кожни обриви.

Ако кръвната захар е повишена през няколко поредни дни, то значи има нередност в тялото. Посочените симптоми не бива да се пренебрегват, защото последствията може да са тежки.

При висока кръвна захар трябва да се ограничи консумацията на някои храни. Сред забранените са бял хляб, брашно, ориз и захар, корнфлейкс, понички, картофи.

В борбата с високата кръвна захар могат да се включат и някои хранителни добавки. Те съдържат в състава си съставки, контролиращи нивата на кръвната захар и осигуряват необходимата защита.

Тези хранителни добавки осигуряват на болните необходимите им витамини, ценни вещества и минерали. Все пак е важно да се уточни, че подобни добавки трябва да се приемат в съответствие с лекарските препоръки.

Ниска кръвна захар

Ниската кръвна захар, позната като хипогликемия, е също толкова опасно състояние, колкото и високата кръвна захар. Хипогликемията се наблюдава най-вече при хора с диабет, приемащи медикаменти за повишаване на инсулина.

От хипогликемия са застрашени не само диабетиците. С ниска кръвна захар могат да се окажат и хора, които пропускат хранения, ядат твърде малко, спортуват на гладно, консумират много алкохол на празен стомах, страдат от някои хормонални дисбаланси.

Сред най-характерните симптоми на ниската кръвна захар са сърцебиене, замъглено зрение, нервност, необяснима умора, главоболие, бледа кожа, виене на свят, сърбеж, потене, трудна концентрация.

Измерване на кръвната захар

Правилното измерване на кръвната захар е важен инструмент за превенцията и лечението на диабет, както и избягването на неприятни усложнения. Най-разпространено е измерването на кръвната захар с малки портативни уреди - глюкомери. За целта са необходими устройството, тест ленти и иглички за убождане.

Самостоятелното мониториране на кръвната захар се прави с цел да се види дали се постигат целите на лечението; определяне на нивата на захарта; по-добро разбиране как влияят храненето и движението.

В болнични условия кръвната захар трябва да се измерва на гладно, като много важно условие е, пациентът да не е консумирал нищо в последните 12 часа, за да може резултатът да бъде най-верен.

Храни и напитки за контролиране на кръвната захар

Някои храни и напитки оказват важна роля в контрола на нивата на кръвната захар. Сред най-полезните са:

1. Авокадо - то е изключително полезно, защото е източник на мононенаситени мастни киселини. Замяната на въглехидратите в менюто с авокадо значително помага за контрола на кръвната захар.

2. Бадеми - те са изключително засищащи и имат отличен ефект върху кръвната захар. Имат нисък гликемичен индекс, не водят до напълняване, богати са на фибри и влакнини, добри мазнини и протеини.

3. Канела - тя подобрява секретирането на инсулин и по тозин начин помага за по-добър контрол върху диабета.

4. Черен шоколад - макар и причисляван към сладките продукти, черният шоколад спомага за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките не реагират правилно на инсулина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest