Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Известни супи от френската кухня

Известни супи от френската кухня

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
5311848
Френска рецепта за супа

Супите са едни от най-самобитните и интересни блюда на френската кухня. Те се отличават с лекота и затова се поднасят не на обяд, а на вечеря.

В характеристиката им може да се включат още смелото съчетание на съставки, нежната текстура и сложна топлинна обработка.

За прочутата лучена супа лукът не просто се вари, а се запича и карамелизира, за да се постигне великолепния и неповторим аромат.

Картофите, доматите и лука шалот за другата легендарна френска супа - буябес, се задушават дълго, за да достигнат нужната кадифена мекота, а отварата се приготвя от няколко вида морски риби.

Френска чеснова крем супа

Лучена кремсупа от Франция

Ще останете учудени от количеството чесъна в тази френска супа, но накрая ще сте доволни - приятен чеснов аромат и вкус, който веднага ще събуди апетита ви.

Необходими продукти: 3 малки картофа, 3 глави чесън, 1 голяма глава кромид, 75 г масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. пилешки бульон, млян черен пипер - на вкус, сол - на вкус

Начин на приготвяне: Сварете картофите, без да ги белите. Обелете скилидките чесън и нарежете кромида. Обелете и нарежете готовите картофи.

На умерен огън разтопете половината от маслото в тиган и запържете чесъна за 5 минути до златисто. Добавете кромида и го пържете още 2 минути.

Сложете в тигана картофите и останалото масло и пържете 10 минути. Пресипете всички продукти в тенджера, сипете млякото и бульона и варете на умерен огън 15 минути, докато картофите станат съвсем меки.

Дръпнете настрани и блендирайте готовата френска супата, подправете на вкус, похлупете и оставете да постои така.

Френска супа с топено сирене и пилешки бульон

Френска супа с лук

Френска рецепта, съчетаваща в себе си аромата и пилешко и деликатния вкус на топено сирене.

Необходими продукти: 3 картофа среден размер, 4 топени сирена, 1 морков, 1 глава кромид, 1 ч.л. сол, 500 г пилешко месо

Начин на приготвяне: Сварете пилешкото месото. В бульона добавете обелените картофи, нарязани на кубчета. След като са омекнали - блендирайте. Настържете ситно охладените сирена или просто ги нарежете на кубчета. Добавете ги при картофите.

В загрятото масло запържете кромида, нарязан на ситно, за около 1 минута и добавете ситно настърган морков. В бульона от пилешкото месо добавете също моркова с лука, посолете на вкус. Оставете да поври 5 минути и супата е готова.

Интересни факти за френските супи

Как се е появила крем супата?

Според една от легендите знатните дами от двора на Луи XIII се страхували да не им се появяват бръчки поради дългото дъвчене. Така кралските готвачи започнали да претриват съставките.

Как се е появил бистрият бульон?

Прочутият Крал Слънце искал да вижда отражението си в супата, а желанието на монарха е закон. Така се е появила и известната бистра супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest