Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защита от рак на белия дроб само с тези полезни храни

Защита от рак на белия дроб само с тези полезни храни

Рак на белия дроб

Съществуват храни, които могат да намалят риска от поява на рак на белия дроб. Състоянието е едно от най-разпространените онкологични заболявания и засяга както мъже, така и жени пушачи и непушачи. Това обаче по никакъв начин не трябва да успокоява тези, имащи вредния цигарен навик.

Употребата на тютюн е отговорна за 87 на сто от случаите на рак на белия дроб. Така че, ако искате да увеличите шансовете си да избегнете опасното заболяване, на всяка цена спрете цигарите!

Но да се върнем на темата. Изследванията показват, че кръстоцветните зеленчуци имат свойството да предпазват от развитие на онкологични заболявания. Това, което прави зеленчуци като карфиол, брюкселско зеле и най-вече броколи толкова полезни, е веществото сулфорафан, считан за един от най-мощните борци с рак, открити в храната.

Кръстоцветните зеленчуци съдържат също вещество, наречено индол-3-карбинол, което има свойството да поправя щетите по здравите клетки, които канцерогените нанасят на клетките, преди да се превърнат в ракови заболявания. Не е чудно, че някои изследвания сочат, че консумацията на повече броколи и брюкселско зеле може да намали риска от рак на белите дробове с цели 40 на сто.

Портокали, папая, праскови, червени чушки и моркови също са изключително полезни при превенцията на рак на белия дроб. Забелязвате ли нещо общо в тези полезни храни? Цветовете оранжево и червено, разбира се. Те произхождат от вид каротеноид (оранжев антиоксидантен пигмент), наречен бета-криптоксантин, който изглежда предпазва пушачите.

Резултатите от китайското здравно проучване в Сингапур предполагат, че диетите с високо съдържание на бета-криптоксантин намалява риска от рак на белия дроб с около 25 процента и с 37 процента при пушачите.

Кръстоцветните защитават от рак на белия дроб

Някои изследвания предполагат, че както при рак на гърдата, естрогенът може да насърчи растежа на белодробните тумори и изследователите подозират, че притъпяването на естрогеновите ефекти може да помогне за забавяне или дори спиране на развитието на рака на белия дроб. Такова свойство имат соевите храни и по-точно по-честата им консумация. Тези ефекти обаче все още не са напълно доказани.

Сьомга, сардини, скумрия и други храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини също се препоръчват за превенция на рак на белия дроб. Някои изследвания предполагат, че комбинацията от цигарен дим и животински мазнини от червено месо насърчава рака на белия дроб. Заместването на месото с риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини изглежда намалява ефекта.

Ако пушите (или наскоро сте се отказали от вредния навик), заредете се с фолат, витамин от група В, който предпазва клетките от канцерогените на тютюна. Някои проучвания показват, че бивши пушачи, които имат достатъчно фолат в диетата си, намаляват риска от рак на белите дробове с 40 процента. Пушенето изцежда фолатите от тялото, както прави и консумацията на алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest