Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават незабравим облик и вкус на всяко ястие. Днес ще обърнем по-специално внимание на вкусните червени зеленчуци и по-точно на техните ползи върху човешкия организъм. Ще узнаем важните свойства на чушките.
Защо червените чушки са полезни за здравето?
Всъщност зелената и червената чушка са плод на едно и също растение, но в различен стадий на зрялост. Червените, които са оставени на стръка почти до края на лятото, са много по-ароматни и сладки.
Пиперът е богат на минерали като натрий, въглехидрати, желязо и витамини А и С. Съдържа мощни антиоксиданти, които се борят срещу свободните радикали в превенцията на рака. Свободните радикали са причина за натрупания в артериите холестерол, което води до сърдечно-съдови заболявания.
Червените чушки са богати на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, като количеството на витамин С е с пъти по-голямо спрямо това в магданоза и цитрусовите плодове. Червените и оранжевите чушки са по-богати на витамин С и съдържат 30 пъти повече каротин от зелените такива.
В състава на червените чушки влиза и алкалоида капсаицин – вещество, което определя специфичния вкус на чушката.
Освен значение за вкуса, обаче, капасаицинът в чушките има и полезни свойства – стимулира стомаха и задстомашната жлеза, стимулира апетита, намалява кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
Сокът на червените чушки е много богат на силиций – вещество, което е много важно за косата и ноктите, помага за нормалната работа на мастните жлези.
Сокът от червени чушки, смесен със сок от моркови дава отлични резултати за изчистването на пъпки и акне от кожата. Сместа от двата сока се препоръчва и при газове в червата, спазми в стомаха. Препоръчителната дневна доза е 50 мл.
Лесен за приготвяне, този традиционен зеленчук се оказва и изключително полезен, така че е желателно да присъства възможно най-често на трапезата ви.
Само трябва да се почисти от семките и дръжката, после да се нареже на ситно, на ленти или на кръгчета, както е необходимо, за да подхожда на ястието.
Еднакво вкусни са и сурови, и готвени. А сладкият им аромат и вкус се увеличава многократно, ако са запечени на грил, барбекю с дървени въглища или фурна.
Доказани ползи от червените чушки
Стимулират храносмилането - хранителните фибри от червените чушки регулират чревния транзит, като се борят с проблеми като запек или диария. Високият прием на фибри намалява риска от дивертикулит, хемороиди, камъни в бъбреците, но също така облекчава симптомите на синдрома на раздразненото черво.
Съдържат ликопен - пигментът, който придава червения цвят на червените чушки, ликопен, има много полезни ефекти върху здравето. Някои изследвания показват, че ликопенът намалява риска от рак на простатата, рак на шийката на матката и рак на панкреаса.
Съдържат 30 различни антиоксиданта - червената чушка, подобно на черен пипер, съдържа висока концентрация на антиоксиданти, за които се знае, че имат благоприятно влияние върху здравето. Антиоксидантите се борят с ефекта на свободните радикали върху тялото, както и с оксидативния стрес.
Помагат за лечение на анемия - червените чушки са полезни, защото съдържат голямо количество витамин В6, който играе съществена роля в производството на хемоглобин, което от своя страна спомага за оксигенацията на организма. Някои изследвания показват, че витамин В6, консумиран в големи количества, може да облекчи симптомите на анемия и дори да предотврати анемията.
Полезни при лечение на артрит - високото съдържание на мед в червеният пипер го прави ефективно естествено противовъзпалително средство. Червеният пипер може да намали симптомите на артрит и други възпалителни състояния.
Увеличават костната плътност - червените чушки са полезни за консумация и защото съдържат големи количества витамин К, който повишава нивото на протеин, необходим за поддържане здравето на костите, намалява риска от остеопороза. Витамин К е особено необходим за жени в менопауза и е с повишен риск от остеопороза.
Благоприятни за здравето и функционирането на мозъка - манганът играе важна роля в работата на мозъка. Той се намира във високи концентрации в червените чушки.
Освен това, червената чушка е богата и на витамин В1, който е полезен за пациентите с Алцхаймер.
Поддържат здрава кожа - консумацията на червени чушки също е важно за поддържането на здрава кожа. Ниацин, т.е. витамин В3, се намира в изобилие в червените чушки. Но той е ефективен и при лечение на акне. Ниацинът намалява кожните възпаления, дразнене и зачервяване, облекчава акне, но също така и други екземи и кожни раздразнения.
Предотвратяват мускулни крампи - похапването на червени чушки помага да предотврати мускулни крампи. Дефицитът на калий често се проявява чрез мускулни крампи и този вид пипер може да се похвали с високо съдържание на калий.
Как можем да ядем повече червени чушки?
Както вече стана ясно, червените чушки присъстват често в българската кулинария. Те са ароматни, питателни и вкусни. Рецептите с червени чушки са разнообразни и любими на малки и големи. Под каква форма да похапваме повече червени чушки?
- Сурови - с тях можем да си направим салатки с чушки, салати с нахут, студени сандвичи с чушки и др.
- На скара (ароматът на печения пипер става по-сладък, тъй като съдържанието на вода е намалено и концентрацията на захар се увеличава). Включете червените чушки в зеленчуци на скара, салати с риба тон, салати с булгур, топли салати.
- туршии с чушки - пържени чушки, любимата гръцка туршия и др.
- неустоими пълнени чушки - със сирене фета, други зеленчуци, с месна смес. Класика в жанра за чушки с боб, чушки с яйца и сирене, чушки с кайма и ориз.
- основни ястия с чушки - червените чушки можете да добавите в различни гювечета, гювечи с месо (или постни), ястия в гърнета, мусака и др.
- вкусни разядки с чушки - червените чушки са и част от пиперкови разядки, традиционни лютеници. Те са основна съставка от айвара.
Има още много рецепти с чушки, някои от тях са богати и включват много компоненти, а други са съвсем простички, но невероятно вкусни. Например пържени чушки в доматен сос. Кой не обича да ги похапва!
Прочети още за свойствата и ползите на червените чушки.