Ezine.bg»Статии»Семейство»Тийнейджъри»Как да се справим с конфликтните съученици?

Как да се справим с конфликтните съученици?

подигравки в училище

Във всеки клас има поне едно дете, което създава проблеми чрез своя конфликтен, труден характер. Тормози ли ви и вас някой такъв съученик? Дори без да го закачате, той ви напада, заяжда се и ви предизвиква – само и саво да влезете в словесен сблъсък. Или дори във физическа саморазправа. Ето предложения за това как да се справите с конфликтния съученик:

Тотален игнор!

Това е една от най-ефективните, бързодействащи и безопасни стратегии. Игнорирането е най-добрият начин конфликтният съученик да ви остави на мира. Не му обръщайте внимание, дори откровено да се заяжда. Не отговаряйте на подлите му нападки. Не го поглеждайте дори.

Опитайте да се усмихвате, когато ви наранява с думи. И най-вече – не се поддавайте да влезете в конфликт с него. Той точно това цели! А когато го игнорирате и не играете неговата игра, на него ще му стане скучно. До толкова, че просто ще спре да се закача с вас и ще тръгне да си търси друга жертва.

Разберете какъв му е проблемът!

Търсенето на конфликт с другите очевидно е сигнал, че нещо с вашия съученик не е наред. Той определено има някакъв проблем, който компенсира по този начин. Възможно е да не получава достатъчно внимание в семейството си, да е обект на тормоз у дома, да е дете на разделени родители, родителите му да не са в България, а да го отглеждат други роднини. А също – може да е неуверен, да смята, че не притежава други качества и да предизвиква интереса на околните чрез създаване на конфликти.

страх от конфликтни съученици

Опитайте да поговорите с други деца от класа, с класния ръководител и с педагогическия съветник как може да помогнете на вашия съученик. Не го унижавайте, а окажете съвместно истинска подкрепа. Това не просто ще ви спаси от неговите нападки, но ще реши като цяло проблема с конфликтността му. Той ще се справи със собствените си проблеми, което автоматично ще доведе до отпадане на нуждата за търсене на конфликт.

Покажете, че не се вълнувате от чуждото мнение

Заявете ясно пред него и класа, че не участвате в конфликти и не ви вълнуват словесни нападки, критики, обвинения. Кажете му го право в очите – „Намери си друг, когото да въвличаш в твоите конфликти! “. Хората, които влизат в спорове и разправи, обикновено не са много силни от психическа гледна точка. Затова те се плашат от други, по-силни от тях и бият отбой.

Не забраяйте и да демонстрирате липсата на интерес към конфликти с другия –не спорете с конфликтната личност, не я подтиквайте към дразги, не клюкарствайте и не говорете нищо за него или нея. Бъдете по-мъдрият от двамата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest