Всеки знае, че цитрусовите плодове са истински извор на витамин С и други хранителни вещества. Един от най-популярните цитрусови плодове е мандарината, която е не само вкусна, с приятен аромат, но и лечебните й свойства не бива да бъдат подценявани.
Този плод е богат на каротин, витамини С, B, E и F, както и органични киселини.
Японски изследователи са открили, че хората често консумират мандарини, е по-малко вероятно да страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет и заболявания на черния дроб. Освен това, мандарините подобряват обмяната на веществата, подсилват имунната система, поддържат жизнения тонус и са особено полезни в по-студените сезони.
Мандарините и прясно изцеденият сок от мандарини фигурират в много диети за отслабване. Защото те са идеално средство за прочистване на организма, за предотвратяване отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове, намаляването на натрупваните мазнини в коремната кухина и предотвратяване на затлъстяването.
Учени от Южна Корея пък провели експеримент, в който се включили 30 ученици, които страдат от наднормено тегло. Половината от тях редовно пиели пресен сок от мандарини, останалите - не.
В резултат на това членовете на групата, която пиела мандаринов сок, се разделили с половината от излишните си килограми.