Прасковите са едни от най-вкусните летни плодове, пълни са с полезни вещества и много микроелементи. А знаете ли, че може да сте алергични към прасковите?
Да, за съжаление много често се съобщава за алергии към праскови заедно с други плодове от семейство Розоцветни като ягоди, череши, кайсии и сливи.
Алергията към праскови може да се появи поради две причини! Първата причина е хранителна алергия към брезов прашец, а втората действителна алергична реакция към самата праскова.
Какви са симптомите при тази алергия?
Симптомите при алергия от праскови често са сходни с всички други хранителни алергии. В най-честите случаи може да усетите изтръпване в устните, последвано от подуване на езика, гърлото и други части на тялото.
Има вероятност да развиете копривна треска и силен сърбеж по кожата.
Може да изпитате симптоми като запушен нос, болки в корема, диария, замаяност и затруднено дишане.
Ако всички тези симптоми се задълбочат, това може да доведе до анафилактичен шок.
Анафилактичният шок се характеризира като животозастрашаваща алергия. Анафилаксията предизвиква ускоряване на пулса, рязък спад в кръвното налягане, дихателните пътища се затварят, при което е необходима спешна медицинска намеса.
Какво още трябва да знаете?
1. Повечето хора с алергия към прасковите могат да развият алергия и към ябълките.
2. Протеинът, който се намира в прасковите, е подобен на алергена от прашеца на брезата.
Ето защо, ако сте алергични към този прашец, вие ще развиете алергия и към прасковите.
Какво е лечението?
Също като лечението при другите хранителни алергии и това към прасковите се третира с таблетки антихистамин. Приемът на това лекарство непосредствено след консумацията на праскова ще облекчи сърбежа и другите придружаващи реакции.
Но ако случаят е по-тежък, тогава трябва да се инжектира епинефрин. Това се прави с цел да се предотврати животозастрашаващата реакция към алергена.
За какво трябва да внимавате?
За да предотвратите бъдеща алергична реакция, трябва да избягвате всички храни, които съдържат в себе си от този плод. Трябва да четете всички етикети на продуктите които купувате и да се допитвате до сервитьорите относно храната, която поръчвате в ресторантите.
И на последно място, но не по важност - добре е да се тествате, за да сте сигурни, че не сте алергични и към други плодове от семейство Розоцветни!