Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Моментално разхлабване - мисия възможна

Моментално разхлабване - мисия възможна

запек

Вероятно на всеки от нас се е случвало да страда от запек или констипация, както е научното му название. Ненавременното изпразване на дебелото черво може да доведе не само до усещане за подуване, газове или болки в корема, но и до натравяне на организма.

Има хронична констипация, както и такава, която настъпва в резултат на най-разнообразни фактори като смяна на климата, смяна на обстановката, нарушен хранителен режим или прием на прекалено малко течности и т.н.

Когато страдате от хронична констипация, искрено ви препоръчваме да обърнете внимание на това с какво се храните, а не да прибягвате веднага до синтетични медикаменти.

Чрез консумацията на правилната храна вие от една страна ще предотвратите проявата на констипация и от друга ще съумеете по напълно естествен и безболезнен начин да изхвърлите ненужното съдържание на храната от стомаха си. Не забравяйте, че редовното изхождане е не само препоръчително, но и важно за вашето здраве.

Храните, на които трябва да наблягате, ако страдате от хроничен запек, са цитрусови плодове, пъпеш, круши, зелени листни зеленчуци, мед, млечни продукти (особено прясно и кисело мляко), домати, сухи плодове, ядки и семена. Пийте достатъчно течности като обърнете внимание на зелените смутита, цитрусовите фрешове, зеления чай и кафето.

Все пак, независимо дали става въпрос за хроничен запек или за временно явление, е добре да знаете как да реагирате на момента, така че да решите проблема си. Сред най-ефективните лекарства, които се предлагат днес срещу запек са Дуфалак, Лактулоза, Изилакс, Бизалакс и Инфакол.

Безспорно сте гледали рекламите им и те също така безспорно действат ефективно. Лошото е, че ефектът им настъпва около 1- 2 часа след приема им, като може да се забави и до 6-7 часа. Това означава, че през този период от време трябва да сте си вкъщи или най-малкото да имате на разположение тоалетна, защото наистина действат експлозивно.

цитрусови плодове срещу запек

Без никакво съмнение клизмата е най-доброто и моментално решение за разхлабване. Тя се прави с около 1 л или най-много 1, 5 топла вода и гарантирано е подходяща за спешни случаи. Проблемът при нея е, че задължително трябва през следващите минути (понякога и продължителни) да се намирате в тоалетната.

Освен това тя нарушава чревната микрофлора, електролитния баланс и отводняването на тъканите, а ако бъде приложена неправилно, то може и да доведе до травмиране на чревните стени и свързаното с тях инфектиране. Или казано по друг начин - да, ефективна е, но и крие рискове за здравето.

Важно е да знаете, че клизма може да се приложи наистина в спешни ситуации, но в никакъв случай не трябва този метод да се практикува редовно.

Моментално разхлабване се случва и ако използвате глицеринови свещички или изпиете 1 или 2 с. л. течен глицерин или бадемово масло.

В заключение ще ви дадем и една народна рецепта за справяне със запека, която е подходяща както за първични симптоми на констипация, така и при хроничните ѝ случаи. Смесете 1 жълтък със сока от 1 лимон и 1 портокал. Разбъркайте добре и изпийте. При хроничен запек можете да правите това няколко дни подред, след което да оставите организма си да почива, а при първични симптоми една доза би трябвало да е достатъчна.

Разгледай също тези натурални средства за разхлабване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest