ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо ми бучат ушите?

Защо ми бучат ушите?

Защо ми бучат ушите?

Ако много често имате шум в ушите, но не знаете точно каква е причината, в тази статия ще споделим кои са възможните причини за бученето в ушите. В много от случаите бученето се получава при промени в съдовете на мозъка, когато се сменят стойностите на кръвното налягане на артериите, а също така може да се появи и когато имате шипове в шията.

- Ако шумът в ушите е в синхрон с пулса ви, това означава че имате високо кръвно налягане;

- Бучене в ушите може да бъде съпътствано и от замайване, нарушено равновесие, гадене, повръщане.;

- Друга причина, поради която може да се появи шум в ушите и частично намаляване на слуха е увреждане на невроепителните клетки, които се намират във вътрешното ухо. Тези клетки биват засягани при наличие на болест на Мениер, при отосклероза, при слухов нервит, когато има възпаление на средното и вътрешното ухо, когато има усложнения при вирусни инфекции. Тези клетки по никакъв начин не могат да се възстановят. Дори и шумът напълно да изчезне или да намалее, няма как да си върнете слуха отново;

- Колкото и банална да е, причина за шум в ушите може да бъде и наличието на ушна кал. Когато в организма има наличие на възпалителни процеси, като грип например, също е много възможно да се появи бучене в ушите. В някои случаи, причината за шум в ушите не може да бъде установена и за причина за неговата поява се смята увеличената чувствителност на вегетативната нервна систена;

- Когато имате наличие на шум в ушите и ако той е присружен с виене на свят, то незабавно трябва да посетите лекар, защото ако не вземете мерки в първите няколко дни, това може да доведе до пагубни последствия за вашият слух.

Преглед на ушите

Други причини за появата на шум в ушите могат да бъдат:

- Травми от прекалено силен шум на работното място;

- Много силно слушане на музика;

- Карането на мотор;

- Когато има недостиг на витамини в организма;

- Шумът в ушите може да се появи, когато сте подложени на силен стрес и умора;

- При възпалено средно ухо;

- При възпалено вътрешно ухо;

- Наличие на мускулни контракции на небцето или средното ухо;

- Някои лекарства могат да предизвикат странични ефекти, един от които е шумът в ушите;

- Наличие на патологични промени на кръвоносната система, която се намира в областта на главата и шията;

- Хипертонична болест. При тази болест се получава спазъм в главния мозък в задната ушна артерия. До мозъка почти не достига кръв, наситена с кислород, защото артериите се стесняват. Шумът може да се появи както в едното, така и в двете уши и е придружено със силна пулсация, тоест шумът в ушите е в синхрон с пулса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest