Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Студова уртикария

Студова уртикария

студова уртикария

Много хора са чували израза здравословен студ, който гони болестите и прочиства въздуха. Студът обаче може да бъде и доста опасен. Не става въпрос за сибирските студове, които предизвикват измръзване, а за студ, който води до алергични състояния и до студова уртикария.

Дефиниране на понятието

Студовата уртикария е състояние, при което кожата реагира силно към студ. Когато се установи контакт между студен обект или въздух, по кожата се появява червен обрив, който сърби.

Колко тежки са тези симптоми, зависи от индивидуалната чувствителност. Тя варира при отделните хора. При някои случаи наблюдаваните реакции са слаби, докато при други са особено силни и могат да обхванат цялото тяло. Тогава се наблюдава система реакция. Тя причинява и други патологични промени - ниско кръвно налягане, загуба на съзнание, шок, а в най-тежките случаи може да доведе до смърт.

Студовата уртикария се наблюдава по-често в младежка възраст. При проява на симптоми е нужно да се посети дерматолог. Той назначава лечението, при което може да бъдат включени антихистамини и да се спазват строго съветите за избягване на студения въздух и досега със студена вода.

Симптоми на студова уртикария

причини за студова уртикария

- наличие на обриви на местата, където кожата има съприкосновение със студа;

- влошаване на реакцията при загряване на кожата;

- подуване на ръцете при държане на студени предмети;

- подуване на устните и гърлото при консумиране на студени храни и напитки;

- анафилаксия - тежката алергична реакция, свързана със сърцебиене, подуване на крайниците и шок се наблюдава като проява на тежка реакция;

- подуването на езика и гърлото, което затруднява дишането е друга тежка реакция.

Засегнатите трябва да държат сметка на факта, че реакциите се появяват скоро, след като се изложат на действието на студа. Повечето реакции започват да се проявяват при температури, по-ниски от 4 градуса. Някои хора обаче проявяват такива симптоми дори при по-високи температури.

При наличие на влага и вятър симптомите на студовата уртикария се проявяват много лесно, а най-тежките симптоми са налице, когато цялото тяло търпи студ, като например плуването в студена вода. Всички симптоми трябва да се следят, за да се вземат нужните мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest