Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Какво е Панчакарма и как помага?

Какво е Панчакарма и как помага?

Какво е Панчакарма и как помага?

Панчакарма е термин, който на повечето хора не говори нищо. Представлява уникална система за прочистване на физическото тяло от токсини. Терапевтичните процедури, които системата следва, дават значителни ползи за здравето.

Какво е нужно да знаем за Панчакарма?

Същност на Панча карма

Панчакарма е специализирана терапия на Аюрведа, състояща се от 5 специално разработени процедури с цел прочистване на тялото. Тази практика може да се ползва както с цел превенция на болести, така и за подобряване на състоянието при налични вече заболявания.

Петте процедури са следните:

- Вамана - терапевтично повръщане;

- Виречана - терапия за детокс и прочистване;

- Васти - клизма за прочистване;

- Нася - билкови масла, които се слагат в носа и се прави масаж;

- Рактамокшана - кръвопускане под контрол.

Действие на Панча карма

Основен принцип в Аюрведа е насърчаването на здравето чрез превенция на болестите. Аюрведа поставя на фокус поддържането на здравето чрез постигане на баланс между Вата, Питта и Кафа или трите доши. Балансът им осигурява доброто здраве. Ако този баланс се наруши, токсините се натрупват и задръстват тялото. Блокирането се усеща във всички основни системи - храносмилателна, кръвоносна, нервна и други. Така се получават различните заболявания.

Какво е Панчакарма и как помага?

Панчакарма си поставя за цел прочистване на всички системи и елиминиране на отпадъчните токсини, задръстващи тялото.

Етапи на Панчакарма

Цялото терапия преминава през 3 етапа.

Етап 1 - Пурвакарма

Това е етапът на подготовка на тялото за процедурите. Прилагат се билки, които да втечнят токсините и те да бъдат лесно изхвърлени. Омазняването на тялото и престоят в парна кабина, пълна с билкови отвари, подпомага изхвърлянето на токсините от тялото.

Етап 2 -включва основните 5 практики

Вамана, Виречана, Васти, Нася и Рактамокшана се прилагат за възстановяване на системите и органите в тялото и постигане на баланс в тях.

Етап 3 - Пасхаткарма

Този режим следва след прочистването за нормализиране на работата на тялото. Включва специфична диета и използване на комплекс от билки за укрепване на тялото.

Какво е Панчакарма и как помага?
Снимка: Gundula Vogel Pixabay

Важните въпроси около прилагане на Панчакарма

Това е практика, която може да бъде прилагана от всеки пълнолетен човек и е подходяща за приложение до 75- годишна възраст.

Пълният цикъл на практиката Панчакарма отнема 21 дни.

Препоръчва се при смяната на сезоните и може да се проведат 2-3 сесии за една година.

Усещането след Панчакарма е на свежест, лекота, енергичност и блаженство. Усеща се дългосрочно и постоянно облекчение на здравословните проблеми, зареждане с енергия и подмладяване на цялото тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest