Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Ползите от ряпата за тялото и кой не трябва да я яде

Ползите от ряпата за тялото и кой не трябва да я яде

Ползите от ряпата за тялото и кой не трябва да я яде

Ряпата е спорно харесвана като зеленчук заради по-острия си вкус, но независимо от това дали е бяла, червена или черна, тя е полезна за организма. Доказано е, че ряпата стимулира жлъчката, а сиропът за кашлица от ряпа е много ефикасен. Ежедневният стрес също може успешно да бъде преборен с ряпа, както и всякакви депресивни състояния.

Полезните свойства на ряпата са многобройни и се дължат на нейния отличен състав и хранителни стойности.

Хранителен състав на ряпата

В 100 грама от бялата ряпа се съдържат:

- 28 калории

- 6 грама въглехидрати

- 2 грама фибри

- 0.2 грама мазнини

- 1 грам белтъчини

- 28 процента от дневната доза витамин С

- 9 процента от дневната доза мед

- 7 процента от дневната доза манган

- 7 процента от дневната доза калий

В листата на ряпата, които също се използват, а не само грудката, се съдържат големи количества от витамините К, А и С.

Варената ряпа дава на тялото и отлични дози лутеин с мощни противовъзпалителни свойства, както и предпазващи по отношение дегенерацията на очите.

Ползи от ряпата за тялото

Ряпа

Ряпа за имунитета

Ряпата засилва имунната система, особено по време на грипния сезон. Подобрява и работата на сърцето и кръвоносните съдове.

Ряпата лекува болни места в тялото

Варената ряпа, като компрес е много добро средство за лечение на болки по тялото. При плеврит се препоръчва за компрес на гърдите. Настърганата ряпа е ефикасен компрес при кашлица в народната медицина.

Витаминозна бомба със сок от ряпа

Сокът от ряпата нормализира работата на нервната система. В комбинация с прясно мляко черната ряпа лекува както кашлицата, така и спадане на гласа след прекарана инфекция.

Лековити възможности на ряпата

Сред най-важните лечебни свойства на ряпата са противовъзпалителните, антисептичните и диуретичните свойства на зеленчука. Той е не само надеждна бариера срещу инфекциите, но може и да лекува вече налични такива.

Ряпата съдържа полезни вещества

Вреди от ряпата

Репичките съдържат отлични дози от важния за тялото витамин С с много ползи за имунитета, храносмилането, здравето на кръвоносните съдове и още много разнопосочни възможности. Линоленовата и линоловата киселина, витамините и минералите, органичните киселини, флавоноидите, протеините, стеролите и въглехидратите оформят профила на тази полезна грудка.

Кой не бива да яде ряпа?

Полезният зеленчук е желан на трапезата, но не всички могат да си го позволят. При някои заболявания ряпата е противопоказна.

- Не само грудката, но и листата могат да се консумират, но в по-големи количества те водят до по-бързо съсирване на кръвта. Това може да бъде опасно при употребата на антисъсирващи медикаменти.

- При бъбречни заболявания може да се получи натрупване на калий в тялото, а ряпата влошава подобно състояние

- При проблеми с храносмилателния тракт ряпата вреди, защото също влошава състоянието

- Лютивите съставки не са полезни за децата и бременните жени, както и за чувствителен стомах

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest