Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Най-разпространените фобии

Най-разпространените фобии

Най-разпространените фобии

Фобиите в съвременното ежедневие са толкова разпространени, че почти всеки човек може да идентифицира поне една ситуация или обект, който предизвиква у него страх. Те варират от леки неразположения до сериозни затруднения, които могат да ограничат ежедневието на индивида.

Никой не е застрахован срещу фобиите. Дори много известни личности са имали фобии. Например, Наполеон Бонапарт е страдал от айлурофобия - страх от котки. Алфред Хичкок е имал овофобия - страх от яйца. Дори Адолф Хитлер е бил известен със своята клаустрофобия - страх от затворени пространства.

Какво са фобиите и защо се появяват

Фобията е вид тревожно разстройство, характеризиращо се със силен и ирационален страх от определени ситуации, живи същества, места или предмети. Появата на фобии може да бъде свързана с травматични събития, с наследствени фактори или да бъде резултат от научено поведение. Някои теории сочат, че фобиите са еволюционно развити механизми за оцеляване.

Има редица обяснения защо се развиват фобиите, включително еволюционни и поведенчески теории. Каквато и да е причината, фобиите са лечими състояния, които могат да бъдат сведени до минимум и дори елиминирани с когнитивни и поведенчески терапевтични техники и лекарства.

Кои хора са по-предразположени към фобии

Всеки може да развие фобия, но изследванията показват, че хората с определени характеристики могат да бъдат по-предразположени. Това включва индивиди с висока чувствителност, тези с други тревожни разстройства и хора със семейна история на фобии или тревожност.

Най-разпространените видове фобии на кратко

Най-честите фобии включват:

Арахнофобия - силен страх от паяци и други паякообразни;

Офидиофобия - силен страх от змии;

Акрофобия - силен страх от височини;

Аерофобия - силен страх от летене;

Кинофобия - силен страх от кучета;

Астрафобия - силен страх от гръмотевици и светкавици;

Трипанофобия - силен страх от инжекции;

Най-разпространените фобии

Социална фобия - силен страх от социални взаимодействия;

Агорафобия - силен страх от места, от които е трудно да се избяга, понякога включващ страх от пренаселени или открити пространства;

Мизофобия - силен страх от микроби, мръсотия и други замърсители.

Тези фобии водят до подчертан страх и могат да доведат до изпитване на симптоми като замаяност, гадене и задух. В някои случаи могат да ескалират в пълна паническа атака.

Социалната фобия (социално тревожно разстройство) и агорафобията са в собствената си категория тревожни разстройства, докато останалите осем фобии се считат за специфични фобии, свързани с определен обект или ситуация.

Като цяло, тези фобии включват силен или екстремен страх от околната среда, животни, инжекции и кръв или определени ситуации.

Ето един по-задълбочен поглед върху всяка от тях:

Арахнофобия

Фобии - тревожно разстройство

Арахнофобията е страх от паяци и други паякообразни. Гледката на паяк може да предизвика реакция на страх, но в някои случаи просто изображение на паякообразно или мисълта за паяк може да доведе до чувство на непреодолим страх и паника.

Защо толкова много хора се ужасяват от паякообразни? Въпреки че има приблизително 35 000 различни вида паяци, само около дузина представляват реална заплаха за хората.

Едно от най-честите обяснения за тази и подобни животински фобии е, че такива същества някога са представлявали значителна заплаха за нашите предци, които не са имали медицинско ноу-хау и технологични инструменти за справяне с наранявания от животни и насекоми. В резултат на това еволюцията допринася за предразположението към страх от тези същества.

Офидиофобия

Офидиофобията е страх от змии. Тази фобия е доста често срещана и често се приписва на еволюционни причини, личен опит или културни влияния. Някои предполагат, че тъй като змиите понякога са отровни, нашите предци, които са избягвали подобни опасности, е имало по-голяма вероятност да оцелеят и да предадат своите гени.

Друга теория предполага, че страхът от змии и подобни животни може да възникне от присъщ страх от болести и зараза. Проучванията показват, че тези животни са склонни да провокират реакция на отвращение, което може да обясни защо фобиите от змии са толкова често срещани, но хората са склонни да не проявяват подобни фобии от опасни животни като лъвове или мечки.

Акрофобия

Акрофобията или страхът от височини засяга повече от 6% от хората. Този страх може да доведе до пристъпи на тревожност и избягване на високи места. Хората, които страдат от тази фобия, могат да полагат големи усилия, за да избягват високи места като мостове, кули или високи сгради.

Въпреки че в някои случаи този страх от височини може да е резултат от травматично преживяване, сегашното мислене предполага, че може да се е развил като адаптация към среда, в която падането от високо представлява значителна опасност.

Въпреки че е обичайно хората да имат известна степен на страх при среща с височини, тази фобия включва силен страх, който може да доведе до пристъпи на паника и поведение на избягване.

Аерофобия

Най-разпространените фобии

Аерофобията, или страхът от летене, засяга между 10% и 40% от възрастните, въпреки факта, че самолетните инциденти всъщност са много необичайни. Около 1 от всеки 3-ма души имат някакво ниво на страх от летене. Някои от често срещаните симптоми, свързани с тази фобия, включват треперене, ускорен пулс и чувство на дезориентация.

Страхът от летене понякога кара хората да избягват да летят със самолет. Често се лекува чрез експозиционна терапия, при която клиентът постепенно и прогресивно се запознава с летенето. Индивидът може да започне, като просто си представи себе си в самолет, преди бавно да премине към действителното сядане в самолета и накрая да преживее полета.

Кинофобия

Кинофобията или страхът от кучета често се свързва със специфични лични преживявания, като например ухапване от куче в детството. Такива събития могат да бъдат доста травматични и могат да доведат до страхови реакции, които продължават и в зряла възраст. Тази конкретна фобия може е доста често срещана.

Тази фобия не е просто нормално опасение от непознати кучешки зъби; това е ирационален и прекомерен страх, който може да има сериозно въздействие върху живота и функционирането на човека.

Например, човек с кинофобия може да се почувства неспособен да ходи по определена улица, защото знае, че в този квартал живее куче. Това избягване може да повлияе на способността на индивида да функционира в ежедневието си и да затрудни стигането до работа, училище или други места извън дома.

Астрафобия

Най-разпространените фобии

Астрафобията е страх от гръмотевици и светкавици. Хората с тази фобия изпитват непреодолимо чувство на страх, когато се сблъскат с такива свързани с времето явления. Симптомите на астрафобията често са подобни на тези на други фобии и включват треперене, ускорен пулс и учестено дишане.

По време на гръмотевична буря хората с това разстройство могат да положат големи усилия, за да се подслонят или скрият от метеорологичните явления, като например да се скрият в леглото под завивките или дори да се скрият в килера или банята. Хората с тази фобия също са склонни да развиват прекомерна загриженост за времето.

Те могат да прекарват много време всеки ден в проследяване на местното и националното време, за да разберат кога може да се случи някакъв тип буря. В някои случаи тази фобия може дори да доведе до агорафобия, при която хората се страхуват толкова много от светкавица или гръмотевица, че не могат да напуснат домовете си.

Трипанофобия

Трипанофобията е страх от инжекции, състояние, което понякога може да накара хората да избягват медицинско лечение и лекари. Подобно на много фобии, този страх често остава нелекуван, защото хората избягват задействащия обект и ситуация. Изчисленията показват, че около 20% до 30% от възрастните са засегнати от този тип фобия.

Когато хората с тази фобия трябва да получат инжекция, те могат да изпитат чувство на изключителен страх и повишен сърдечен ритъм. Някои хора дори припадат по време на инжекцията.

Тъй като тези симптоми могат да бъдат толкова тревожни, хората с тази фобия понякога избягват лекари, зъболекари и други медицински специалисти, дори когато имат физическо заболяване, което се нуждае от внимание.

Социална фобия (социално тревожно разстройство)

Най-разпространените фобии

Социалната фобия включва страх от социални ситуации и може да бъде доста изтощителна. В много случаи тези фобии могат да станат толкова тежки, че хората избягват събития, места и хора, които е вероятно да предизвикат атака на тревожност.

Хората с тази фобия се страхуват да бъдат наблюдавани или унижавани пред другите. Дори обикновени, ежедневни задачи, като например хранене, могат да провокират безпокойство. Социалните фобии често се развиват по време на пубертета и могат да продължат през целия живот, освен ако не се лекуват.

Най-често срещаната форма на социална фобия е страхът от публично говорене. В някои случаи социалните фобии могат да накарат хората да избягват социални ситуации, включително училище и работа, което може да има голямо въздействие върху благосъстоянието и способността на индивида да функционира.

Агорафобия

Агорафобията включва страх да останеш сам в ситуация или място, където бягството може да е трудно. Този тип фобия може да включва страх от пренаселени места, открити пространства или ситуации, които е вероятно да предизвикат паническа атака. Хората ще започнат да избягват тези задействащи събития, понякога до степен, че престават да напускат дома си изцяло.

Приблизително една трета от хората с паническо разстройство развиват агорафобия. Агорафобията обикновено се развива някъде между края на юношеството и средата на 30-те години. Две трети от хората с агорафобия са жени. Разстройството често започва като спонтанна и неочаквана паническа атака, която след това води до безпокойство от възможността да се случи друга атака.

Мизофобия

Мизофобията или прекомерният страх от микроби и мръсотия може да накара хората да се ангажират с екстремно почистване, натрапчиво миене на ръцете и дори избягване на неща или ситуации, възприемани като мръсни. В някои случаи тази фобия може да е свързана с обсесивно-компулсивно разстройство.

Тази често срещана фобия може също така да доведе до избягване на физически контакт с други хора от страх от заразяване, прекомерна употреба на дезинфектанти и прекомерна загриженост за медийни съобщения за огнища на заболяване. Хората с тази фобия може също така да избягват места, където е по-вероятно да има микроби, като лекарски кабинети, самолети, училища и аптеки.

Как можем да се справим с фобиите

Справянето с фобиите изисква време и усилия, но е възможно. Ефективни методи включват когнитивно-поведенческа терапия, експозиционна терапия и медикаментозно лечение. Също така, техники за релаксация и медитация могат да помогнат в управлението на страха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest