Алергична астма

Алергична астма

Алергичната астма е състояние, при което дихателните пътища се стесняват, когато вдишвате алерген. Най-разпространените алергени включват полени, прашинки и спори на плесени. Този вид астма е много често срещан както при деца, така и при възрастни. Симптомите на алергична астма могат да включват задух, кашлица, хрипове, запушен нос, сърбящи очи и обрив.

Какво представлява алергичната астма

Алергичната или предизвикана от алергия астма е състояние, при което дихателните пътища се свиват, когато се вдишва алерген. Най-често тези алергени са във въздуха - като прахови акари, полени, животински пърхот или спори на плесени.

Когато човек има алергии, тялото му създава отговор на нещо, което смята за заплаха - алергена. Имунна система задейства всичките си защити, за да се опита да се пребори с тази опасност, като освобождава различни химикали, които причиняват възпаление или подуване и притискане на дихателните пътища при излагане на алерген.

Колко често се среща алергичната астма

Алергичната астма е най-често срещаният тип астма. В Европейския съюз около 25 милиона души имат астма. От тази група приблизително 60% имат алергии.

Какви са симптомите на алергичната астма

Ако имате алергична астма, може да имате много от същите симптоми, които бихте изпитали при други видове астма. Тези симптоми могат да включват:

- Усещане за недостиг на въздух;

- Честа кашлица, особено през нощта;

- Хрипове (свистящ шум по време на дишане);

- Изпитване на стягане в гърдите (усещане, че нещо притиска гърдите ви).

Експозицията на алерген може също да предизвика други симптоми, включително:

- Запушен нос;

- Потичане на носа;

- Сърбящи или сълзящи очи;

- Обрив или уртикария.

Какво е чувството при астма, причинена от алергия

Лечение на Алергична астма

Симптомите на астма, причинени от алергия, могат да варират от леки респираторни симптоми до тежки астматични пристъпи. По време на астматичен пристъп дихателните пътища се стягат, което затруднява дишането. Може също да се почувства натиск в гърдите, хрипове и кашлица. Симптомите на алергичен астматичен пристъп са същите като на астматичен пристъп, причинен от нещо друго. Разликата между двете е причината за астматичния пристъп.

Какви алергени предизвикват алергична астма

Алергените могат да бъдат навсякъде около вас – във вашата вътрешна и външна среда. Когато имате алергична астма, вдишването на тези алергени може да отключи вашите симптоми. Важно е да знаете какво може да предизвика астма, за да можете да управлявате състоянието си.

Възможните алергени, които могат да предизвикат алергична астма, включват:

- Домашни любимци или животни: Алергиите към домашни любимци или животни могат да дойдат от тяхната козина, урина, слюнка или от техния пърхот - люспи от кожата;

- Цветен прашец: цветният прашец е прахообразно вещество от дървета, храсти, треви, плевели. Дървесният и тревният прашец са най-изобилни през пролетта. Има растения, които освобождават прашеца си през есента;

- Мухъл: Плесените обикновено се срещат на места, които задържат влага като мазета. На открито мухълът се открива през топли или влажни дни, след мулчиране или след валеж. Мухълът произвежда спори, които попадат във въздуха и могат да предизвикат астма;

- Прахови акари: Праховите акари са микроскопични организми, които се хранят с човешката кожа. Те живеят на меки повърхности в дома ви, включително килими, меки мебели, възглавници и матраци. Алергени са както самите акари, така и техните изпражнения;

- Хлебарки: Можете да намерите тези вредители в много домове и по-стари сгради. Изпражненията, слюнката и части на тялото на хлебарките могат да предизвикат астма;

- Хранителните алергии могат да предизвикат алергична астма при някои хора. Хранителните алергии рядко са причина само за алергична астма.

Кой е изложен на риск от алергична астма

Вие сте изложени на по-голям риск от астма, предизвикана от алергия, ако имате алергии или фамилна анамнеза за алергии.

Колко сериозна е алергичната астма

Индуцираната от алергия астма може да бъде сериозна и да причини усложнения. Някои от най-честите усложнения на алергичната астма включват:

- Нарушения на съня;

- Нарушение на дневния ритъм;

- Невъзможност за посещение на работа или училище;

- Неспособност за упражнения;

- Невъзможност за участие в социални дейности, които са на открито или включват много ходене;

- По-висок процент на заболявания и хоспитализации.

Как се диагностицира алергичната астма

Двата най-често срещани теста за диагностициране на алергична астма са спирометрия и бронхопровокационен тест:

- Спирометрия: Този дихателен тест включва дълбоко вдишване и след това издишване в тръба. Тази тръба се свързва с компютър, който събира информация за това колко добре се движи въздухът, когато вдишвате и издишвате. Спирометрията може да се направи и с бронходилататор (напр. лекарство за инхалатор). Бронходилататорните тестове разглеждат колко добре се отпускат дихателните ви пътища преди и след приема на инхалаторно лекарство;

- Тест за бронхопровокация (метахолин): Тестването за метахолин е подобно на спирометричното изследване, но в този случай вашият лекар използва лекарство, наречено метахолин, за да види дали дихателните ви пътища се свиват или стесняват след приемането му.

Ако вашият лекар установи, че имате астма, той ще препоръча кръвен тест или кожен тест, за да определи дали алергените от околната среда са потенциални тригери или фактори за вашата астма.

В някои случаи кръвният тест може да идентифицира алергичните тригери. Кръвните тестове за алергии могат да пропуснат малък процент от алергиите в сравнение с кожните тестове.

Как да управляваме алергичната астма

Някои лечения действат при астма, докато други лекуват само алергии, а някои лечения могат да помогнат за справяне и с двете състояния. Лечението може да включва избягване на алергена или промяна на начина на живот и лекарства.

Избягване на алергена

Вашият лекар ще ви помогне да разберете какво отключва вашата астма и да намерите начини да избегнете или управлявате тези алергени. Често тези тригери са във вашата среда. След като разберете какви са те, можете да управлявате взаимодействията си с тях. Това може да означава да наемете някой да ви коси тревата, ако знаете, че прашецът е отключващ фактор за вашата астма, или да избягвате места с много животни, ако пърхотът е отключващ фактор за вас.

В зависимост от това какво отключва вашата астма, другите стъпки, които можете да предприемете, включват:

Почиствайте дома си често. Това може да включва често миене и обиране на прах и пране на спалното бельо и възглавниците ви в гореща вода всяка седмица.

Използване на чаршафи и възглавници, устойчиви на прах и алергени, на леглото.

Дръжте прозорците на къщата и колата затворени по време на пиковия поленов сезон. Можете също така да избягвате да сте навън, когато броят на полените е най-висок или да носите очила, маски за лице или друго защитно оборудване, когато сте на открито.

Използване на висококачествени филтри в домашните климатици или използване на пречиствател на въздуха.

Разработване на план за действие. Важно е да имате план, който ви помага да знаете кога да приемате определени лекарства, какво да правите, ако лекарствата не действат и на кого да се обадите в тези ситуации. Планът трябва да включва какво да правите по време на астматичен пристъп.

Медицинско лечение на алергична астма

Лекарствата за астма, предизвикана от алергия, могат да включват:

- Модификатори на левкотриен: Това е името на група лекарства, които лекуват както алергии, така и астма. Монтелукаст е един от най-разпространените модификатори на левкотриен;

- Алергични инжекции: Наричани още имунотерапия, алергичните ваксини могат да намалят начина, по който имунната ви система реагира на алерген. Това включва получаване на редовни инжекции на алергена, за да се изгради вашата толерантност с течение на времето;

Алергична астма

- Спасителни инхалатори: Те предлагат бързо облекчаване на симптомите на астма, като отварят дихателните ви пътища, за да можете да дишате по-добре;

- Антихистамини: Този тип лекарства намаляват леки до умерени симптоми на алергия като сърбеж по кожата или сълзене на очите. Вашият лекар може да предложи прием на антихистамин като част от плана ви за лечение;

- Кортикостероиди: както пероралните, така и инхалаторните кортикостероиди могат да помогнат за предотвратяване на симптомите на астма, причинени от алергия, като намалят възпалението във вашите дихателни пътища;

Биологични продукти: Това са малки протеини, които вашият лекар инжектира, за да подпомогне лечението на основната причина за астма. Това лечение е за умерена или тежка алергична астма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest