С изключение на вегетарианците, веганите и всички останали, които поради различни причини отказват да ядат месо, то болшинството от нас вероятно обожаваме златистото печено пиле. Онова сочно, печено на бавен огън пиле с хрупкавата коричка. Сигурно вече провокирахме апетита ви и дори устата ви се напълни със слюнка.
Да, печеното пиле е любимо както на малки, така и на големи, но много често се случва колкото и да ни е апетитно то, да не успеем да се справим с цяло пиле. На следващия ден, след като вече е изстинало, то не ни е толкова вкусно, а и сме му се наситили.
Не хвърляйте обаче остатъците от печеното пиле, защото в следните редове ще ви предложим няколко вкусни идеи какво да приготвите с тях.
Супа с печено пиле
Няма никакъв спор, че пилешката супа се приготвя от сварено пиле (изключение прави азиатската кухня, при която в редица държави то се пържи предварително в уок), най-малкото за да се използва и така полезният за човешкия организъм пилешки бульон.
Напоследък много домакинства обаче държат да се сдобият с домашно пиле и след като го сварят, бульонът се запазва и замразява, така че да имате винаги под ръка домашен пилешки бульон. В подобен случай абсолютно нищо не ви пречи да приготвите любимата си пилешка супа с остатъците от печено пиле, нали?
Зелена салата с печено пилешко
За зелена салата можете да използвате който и да е микс от онези, които се продават пакетирани по магазините, но и просто айсберг с малко рукола.
Характерното за използването на печено пилешко месо към салатата е, че е добре остатъците от цялото печено пиле да бъдат накъсани на парчета и леко да се запържат. В противен случай месото ще е много сухо. Дресингът, който ще използвате за този тип салата оставяме на въображението ви, но ви напомняме, че черни доматчетата и крутоните биха пасвали много добре на подобно кулинарно изобретение.
Салата от печено пилешко и зелен боб
Вече споменахме, че когато става въпрос за комбинирането на печено пилешко месо към каквато и да е салата, е добре то за кратко да бъде запържено, за да е по-сочно.
Задушете зеленият боб или използвайте готов от консерва, добавете пилешкото месо, 2- 3 ситно нарязани скилидки чесън, сушени домати, копър, подправете със сол и черен пипер и залейте със зехтин и балсамов оцет. Можете да добавите и някакви ядки, ако разполагате с такива. Ще си оближете пръстите, повярвайте!
Паста с печено пилешко
Изберете подходяща паста за салата. Например фусили, пене или фарфале и я сварете според упътването на опаковката. Отцедете, оставете да се охлади и добавете пилешкото месо, нарязани на колелца маслини, гъби от консерва (те имат специфичен вкус и аромат) и залейте с босилково песто. Най-добре е да разполагате с домашно босилково песто, което се приготвя от пасирани листа босилек, чесън, зехтин, сол и захар на вкус. Пастата с пилешки мръвки е уникално вкусна.
Пиле фрикасе с печено пилешко
За тази цел отново е добре да разполагате с домашен бульон от пилешко месо, който да прибавяте по време на традиционно приготвяне на пилето фрикасе. Просто заменете свареното пилешко месо с остатъци от печено пиле. Така хем няма да се наложи да хвърлите останалото от предходната вечер пилешко месо, хем ще имате съвсем ново ястие, което да предложите на любимите хора.