Чипсът е сред най-големите изкушения на света. Кой не обича да хрупа картофен чипс, докато гледа любим сериал. Проблемът е, че пържените храни не са никак полезни, а и от картофите се пълнее. Затова пък днес ще ви представим три вкусни идеи за домашен зеленчуков чипс, който няма да навреди на фигурата ви, защото е печен.
Единствено трябва да проявите малко търпение, докато стане готов.
Чипс от цвекло
Необходими продукти:
500 г голямо цвекло, обелено
1 супена лъжица зехтин
1/2 чаена лъжица мащерка
морска сол - на вкус
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне: Включете фурната на 175 градуса (горен и долен реотан) и застелете две големи тави с хартия за печене.
Използвайте белачка за картофи, за да приготвите тънки лентички или филийки от цвекло.
Поставете парченцата в голяма купа и намажете със зехтин.
Подредете парченцата от цвекло върху тавите за печене на единични слоеве и оставете достатъчно пространство между чипса. Печете 25-30 минути във фурната, докато получите хрупкав зеленчуков чипс.
Охладете чипса, поръсете сол и черен пипер и сервирайте.
Чипс от кейл
Необходими продукти:
1 връзка кейл
1 супена лъжица зехтин
2 супени лъжици пармезан, настърган
1/4 чаена лъжичка риган
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява на 175 градуса и застелете тава с хартия за печене.
Отрежете стъблата от кейла и надребнете листата на парчета с размер хапка.
Измийте кейла и подсушете. За домашния зеленчуков чипс той не трябва да е мокър.
В голяма купа овкусете кейла със зехтин, настърган пармезан, риган, сол и черен пипер.
Разстелете зелето върху тавата за печене и печете 10 до 15 минути.
Изчакайте да изстине и сервирайте.
Морковен чипс
Необходими продукти:
4 големи моркова
1 супена лъжица зехтин
1/2 чаена лъжичка розмарин
сол на вкус
Начин на приготвяне: Включете фурната да се загрява до 175 градуса и застелете две големи тави с хартия за печене.
Нарежете морковите на тънки ленти с помощта на белачка за картофи или специално ренде.
Смесете морковените ленти със зехтин, розмарин и сол и разпределете зеленчуковите парчета върху тавите.
Печете във фурната за 6 до 8 минути или до хрупкавост.
Охладете и сервирайте.
След това може да се насладите на хрупкав зеленчуков чипс пред телевизора или да го добавите като гарнитура за риба, класически кюфтета, клуб сандвич, шницели, кашкавал пане, вегетариански кюфтенца.