Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Лека диета със спанак топи килцата неусетно

Лека диета със спанак топи килцата неусетно

Лека диета със спанак топи килцата неусетно

Пролетта и лятото обикновено е време за стартиране на диети с цел освобождаване от натрупаните през зимата излишни килограми.

Този период от годината обаче идва със своите недостатъци. През дългите и студени зимни месеци тялото се е изтощило от липсата на витамини и изтощителните гладувания не се отразяват добре на организма. Това налага към ранните диети да се подхожда с особено внимание.

Изисквания към диетата

Една диета е полезна, ако отговаря на нуждата бързо да свали излишните килограми, като е достатъчно балансирана, за да даде и сили и енергия на тялото да избегне умора. Такава диета дава възможност да се свалят от 3 до 5 килограма на седмица, ако е добре подбрана.

На първо място стои изборът на основната храна, на която се разчита да задоволи нуждите на тялото, освобождавайки го от излишните килограми. Една от най-добрите опции в този избор е зеленият спанак. Това е типична пролетна храна, една от най-добрите сезонни възможности за повишаване на тонуса на тялото, но и за отслабване.

Ползи от спанака

Спанакът предпазва лигавиците от увреждане, регулира метаболизма на въглехидратите, участва в производството на важни хормони в тялото и помага за отслабването.

Диета със спанак

Ползите на спанака за здравето включват и укрепване на очното здраве заради съдържанието на лутеин, подобряващ зрителната острота и намаляващ умората на очите при работа с компютър.

Йодът в зеленчука играе положителна роля и за работата на щитовидната жлеза. Помага и при хипертония и гастрит, както и при захарен диабет.

Спанакът е диетична храна, която лесно се смила от организма, абсорбира се по-добре от много други листни зеленчуци, има слабително, диуретично и противовъзпалително средство и е храна, която е добър тоник.

Консумиране на спанак за отслабване

В спанака има малко калории, с което той подпомага отслабването и в същото време има добри хранителни качества. Съчетава се добре и с други храни, подобрявайки вкуса им. Зеленчукът е подходящ на ниско калорични диети без въглехидрати.

Диетата със спанак изисква отпадане на следните хранителни продукти: хляб, картофи, цвекло, зърнени храни, тестени изделия. Спанакът съдържа протеини в големи количества и това позволява да замести месото при диетата.

Недостатък на диетата със спанак

Спанак

Спанакът съдържа големи количества оксалова киселина. Затова не е подходящ при заболявания от подагра, нефрит, камъни в бъбреците и други бъбречни болести, заболявания на черния дроб, ревматизъм.

Как да се консумира спанак за отслабване

Няма точно разписани правила за консумация на спанак с цел отслабване. Диетата предполага всекидневна консумация на 2 до 3 чаши спанак, които осигуряват достатъчно храна без калории. Начинът на приготвяне също е разнообразен. Например като:

- свежа спаначена салата

- лека супа от спанак

- яхния от спанак

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest