Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Кой хляб е подходящ за диабетици?

Кой хляб е подходящ за диабетици?

Видове хляб

Диабетът е заболяване, което изисква внимателен контрол на хранителната диета, като изборът на правилни храни, в това число хляб, има ключова роля в контрола върху нивата на кръвна захар.

Различните видове хляб оказват различно влияние върху нивата на захар в кръвта, като някои допринасят за по-ефективното управление на диабета, докато други вредят на този процес.

Избор на хляб при диабет

Според специалистите изборът на правилен хляб при диабет, който да се консумира, влияе върху кръвната захар и затова не бива да се подминава. Трябва да се съобрази гликемичният индекс, който измерва бързината, с която храната повишава кръвната захар.

Ниският и средният гликемичен индекс са най-добрата опция. Такива имат пълнозърнестият и ръженият хляб. Тези видове хляб се разграждат по-бавно и предизвикват постепенно повишаване на кръвната захар, а не резки скокове, които са опасни.

Ролята на ферментиралия хляб

Диабет

Според проучванията, хлябът, ферментирал с квас, е свързан с по-ниски нива на кръвната захар. Ефектът се дължи на изменението в структурата на въглехидратите в процеса на ферментация, което забавя превръщането им в глюкоза. Франзелите и хлябовете от бяло пшеничено брашно имат висок гликемичен индекс и бързо повишават кръвната захар.

Препоръчителни видове хляб при диабет

- Различни видове пълнозърнести хлебчета и качествен ръжен хляб

- Хубав хляб с квас

- Хлябът при диабет трябва да бъде съгласуван с лекуващия лекар и диетолог, който отчита индивидуалните нужди, за да се осигури максимално добър контрол над кръвната захар

- Хляб от царевично брашно, който съдържа фибри, витамини и целулоза

- Хляб от елда, който е естествен продукт, понижаващ нивата на кръвна захар

Хляб

- Типов хляб от пълнозърнести семена с плътна структура и нисък до среден гликемичен индекс. Тъй като е с нисък гликемичен индекс, той се смила бързо и абсорбира бавно, което повишава плавно кръвната захар. Осигурява ситост и подпомага регулиране на теглото, богатството на хранителни вещества поддържа доброто чревно здраве

Съдържанието на въглехидрати в храната на диабетика се измерва в хлебни единици. Една единица е равна на 12 грама въглехидрати.

Вижте също и рецепта за диетичен хляб за диабетици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest