Ezine.bg»Статии»Здраве»Да преборим досадната суха кашлица

Да преборим досадната суха кашлица

Да преборим досадната суха кашлица
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Неприятната суха кашлица един от най-верните спътници на грипа и настинките. Дразнението на гърлото може да се появи самостоятелно или да е придружител на по-сложно заболяване. Сухият или задименият въздух, газовете, отделяни от превозните средства, химическите пари, слузта от носните ходове, стичаща се в гърлото, а също алергия или инфекция на дихателните пътища могат да предизвикат кашляне.

Една от най-неприятните причини за появата на кашлица е бронхитът. Това е възпаление на лигавицата на бронхите, причинено от инфекция. Ще познаете, че сте болни от бронхит, ако имате неприятно дращене в гърлото, присипнал глас, засилваща се суха кашлица, която се усложнява нощем. Постепенно сухата кашлица преминава във влажна, най-често след няколко дни.

Задължително започнете незабавно лечение на бронхита, защото той може да се превърне в хроничен. Най-тежките състояния са съпроводени от постепенно склерозиране на белите дробове, появата се белодробна недостатъчност, задух и при най-малкото натоварване, патологични изменения в сърцето и др.

Да преборим досадната суха кашлица

Първата крачка към излекуването ви е да приемате много течности – топло мляко, различни чайове, вода. Напитките не трябва да са горещи, за да не дразнят хранопровода. Те ще помогнат да облекчите сухата кашлица, да отхрачите секретите и да изхвърлите токсините от тялото. Ако страдате от сърдечни проблеми, бронхиална астма, псориазис или екзема, това лечение не се препоръчва.

Ако кашлицата все пак не отминава, нужно е да си набавите някакво отхрачващо средство. Не бързайте с антибиотиците – те могат да убият без нужда важни микроорганизми, които възпрепятстват размножаването на вредните микроби.

Задължително изпробвайте по време на лечението си силата на природните дарове. Такива са например лукът и чесънът. Инхалациите с тях осезаемо ще ви помогнат да превъзмогнете грипа и досадната кашлица. Настържете на ренде 1 глава лук и 1 скилидка чесън и ги поставете в чаша вода. Оформете малка хартиена фуния, с която ще можете да вдишване от сместа в продължение на 3-5 минути.

Инхалацията с лайка също помага значително на грипните неразположения и съпътстващите ги състояния. Отварата се приготвя от 3 с.л. лайка на 3 чаши вряла вода. Микстурата от анасон е друго средство за лечение на грип и простуда. Към 1 ч.л. мед добавете 2 с.л. семена от анасон и залейте с топла вода. След 2 часа прецедете и приемайте по 1 ч.л. на всеки 2 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest