ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Липсата на апетит при възрастни

Липсата на апетит при възрастни

DesislavaDesislava
Новак
177109
Липса на апетит
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Доброто хранене е от решаващо значение за цялостното здраве и благосъстояние на организъма. Под влияние на различни фактори повечето възрасти са застрашени от загуба на апетит.

Липсата на апетит много често може да доведе до неправилно хранене и редица здравословни проблеми, включително отслабване на имунната система, което пък увеличава риска от инфекции, по-бавно заздравяване на рани, мускулна слабост и много други. В действителност загубата на апетит може да бъде породена от комбинацията на физически, социални и психологични проблеми.

Употребата на алкохол и цигари е един от много често срещаните причинители на загуба на апетит. Прекомерната им употреба може да донесе на организъма редица негативи като не на последно място е намаляване на желанието за хранене.

Много често с липса на апетит се свързва депресия и ограничените социални контакти. Скръб, самота, здравословни и семейни проблеми, липса на мобилност и редица други фактори могат да допринесат за изпадане в депресивни състояния и загуба на апетит. Самотата е друг често срещан фактор, когато човек е сам той забравя да се храни, няма желание да готви и да прави каквото и да е било.

Загуба на апетит

Лошия апетит за жалост много често е предвестник на редица сериозни здравословни проблеми като особено рак на дебелото черво, панкреаса, яйчниците и почти всички хронични заболявания. Не е изключено да загубите апетита си при приема на някои лекарства, но това е само страничен ефект, породен от употребата им, който бързо преминава след спиране на приема им. Първият триместър на бременност много често се асоциира с липсата на апетит и гадене.

И както отбелязахме липсата на апетит е симптом на много болести като сърдечни заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит, хепатит и бъбречна недостатъчност. За това, ако нямате обяснение за загубата на апетита си е добре да потърсите лекар, който да изясни къде се корени точно проблема. Промени във вкусовите усещания могат също да са причинители на лош апетит.

Липсата на апетит рядко довежда до живото застрашаващо състояние, но наличието му може да се окаже пряк причинител за разстройството на вашата храносмилателна система, а както всички знаем от нея зависи нашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest