Рискът да ви покоси инсулт ще намалее с над 18 процента, ако редовно употребявате фолиева киселина.
Фолиевата киселина, която е наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето. Представлява жълтооранжев кристален прах.
Учени от САЩ установиха, че приемането на витамина в продължение на година намалява риска от инсулт с над 18%. Ако приемането на фолиева киселина обаче продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.
На базата на тези данни изследователите препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяхното производство.
В някои държави вече са приети нормативни документи, които препоръчват добавянето на фолиева киселина (фолацин) в брашно.
Фолиевата киселина се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма).
Приемът на фолиева киселина се увеличава двойно при бременните жени. Този витамин намалява вероятността от дефекти в плода по време на вътреутробното му развитие.
Така че ако планирате скоро малко бебче, непременно започнете прием на фолиева киселина, разбира се, след консултация с вашия лекар.