Отит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552792
Преглед при отит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Отитът представлява медицински термин за възпалителен процес в областта на ушите. Ушната инфекция е бактериална или вирусна, като по-предразположени към нея са децата. Отитът е болезнено състояние, заради възпалението и натрупването на течности в средното ухо. Рисковите фактори за възникването на отит са няколко:

Възраст – децата между половин година и две години са повече предразположени към ушни инфекции, поради формата и размера на евстахиевите тръби и поради все още крепката си имунна система. Децата, за които се грижат в група, са застрашени от различни настинки и инфекции.

Сезонни фактори – ушните инфекции зачестяват много през есента и зимата. Това са най-рисковите месеци за развитието на грип и настинки. Хората, които притежават сезонни алергии са по-податливи към развитие на отит в месеците с много цветен прашец.

Лошото качество на въздуха, силно замърсеният въздух и цигареният дим повишават значително вероятността от развитие на ушна инфеция. Бебета, които се хранят предимно от бутилка и в легнало положение страдат по-често от отит, отколкото онези, които се кърмят.

Видове отит

Външен отит – ограничен и дифузен;

Среден отит – остър гноен среден отит, хроничен среден отит, серозен и адхезивен отит;

Външен отит - външният отит е възпаление на кожата и нейните придатъци на външния слухов проход. Съществуват две форми на външният отит:

Ограничена форма – получава се от бактериална инфекция в жлезите, намиращи се във външния слухов проход или в космените фоликули. Причините за възникването на ограниченият външен отит са травми при почистването на ушите. Тази форма на отитът се среща много често при хора, които са предразположени към различни инфекции.

Дифузна форма – появява се предимно при хроничният гноен отит. Причините могат да бъдат различни бактерии или гъбички. Често възпалителният процес засяга и тъпанчевата мембрана. Освен кожата на канала, не е изключено възпалението да обхване и околната кост. Това е т.нар. злокачествен външен отит.

Среден отит

Остър среден отит – развива се в резултат от проникване на инфекция през евстахиевата /слухова/ тръба в средното ухо или при остро възпаление на лигавицата на носа и носоглътката. Слуховата тръба има важна роля за вентилацията на средното ухо и при възникването на проблеми в нея се създават условия за възпаления.

Хроничен гноен среден отит – в голяма част от случаите това състояние е предшествано от остро гнойно възпаление. Налице е продължително гнойно течение от ухото и понижение на слуха. Хроничен гноен среден отит се наблюдава при висока устойчивост на микробния причинител, понижени защитни сили на организма и хронични процеси в носната кухина и носоглътката.

Серозен среден отит – той е резултат от дълготрайни нарушения във функците на евстахиевата тръба, от остри и хронични възпаления на носа и околоносните кухини, алергии, остри вирусни инфекции и други.

Адхезивен среден отит – тази форма на болестта се развива след прекарването на остър или хроничен гноен отит или неподходящо антибиотично лечение. Получават се сраствания в тъпанчевата кухина, които намаляват подвижността на слуховите костици. Слухът се нарушава.

Симптоми при отит

Развитието на симптомите на отитът е бързо, но съществуват някои разлики на проявите при децата и при възрастните. При децата се появява болка в ушите, която се засилва особено в легнало положение; чувство за подръпване в ухото; проблеми със съня; плач и раздразнено поведение; проблеми с чуването и бавна реакция при шумове; главоболие и загуба на баланс на тялото; повишение на температурата; изтичане на течност от ухото; диария и повръщане; загуба на апетит. При възрастните хора, засегнати от отит най-характерните прояви са: болка в ухото и изтичане на течност от него, намален слух и болки в гърлото.

Отит

Усложнения при отит

Голяма част от ушните инфекции не предизвикват сериозни дългосрочни усложнения, но честите и нелекувани инфекции могат да създадат редица проблеми:

Нарушение в слуха – леката загуба на слух е напълно нормална за отита, но когато той вече е излекуван и проблемите със слуха изчезват. Продължителните възпаления и натрупването на течност в средното ухо може да доведе до значителна загуба на слуха. Не е изключено да се появи и постоянна загуба на слуха.

Забавяне на развитието или говора при децата – когато слухът е временно или постоянно увреден при малки деца и бебета може да се забави говора и да възникнат проблеми в развитието и социалните умения.

Разпространение на инфекцията – нелекуваните инфекции или такива, които не се повлияват на лечение може да преминат и в околните тъкани. В някои случаи тежките инфекции на средното ухо се разпространяват в тъканите на главата и дори мозъка.

Диагностициране на отит

При наличието на проблеми с ушите, изтичане на секрети и болка задължително трябва да се проведе консултация с лекар. След като специалистът се запознае с положението прави обстоен преглед на ушите със специализиран инструмент. Прегледът се нарича отоскопия.

Лечение на отит

Най-често се назначава терапия с антибиотици, чрез която да се облекчат симптомите и да се спре развитието на инфекцията. Курсът на лечение трябва да бъде проведен стриктно, защото в противен случай отитът може да се върне. При наличието на среден отит с изтичане на секрет лекарят може да назначи и процедура за източването на течността от средното ухо.

Хроничното възпаление, което причинява перфорация на тъпанчето се лекува сравнително трудно. Често се прилагат капки със съдържание на антибиотик. Деца, които страдат от чести и продължителни инфекции трябва да бъдат наблюдавани по-често, отколкото останалите.

В домашни условия симптомите могат да се успокоят с поставянето на топъл компрес, който намали болката. Лекарят може да препоръча и различни болкоуспокояващи, както и поставянето на капки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest