ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причинители на пародонтоза

Причинители на пародонтоза

Причинители на пародонтоза
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Пародонтозата е заболяване на венците. Обикновено това заболяване започва да се развива много бавно. Първите симптоми на пародонтоза обикновено са изтръпване на венците, зачервяване. На по-късен етапа венците започват да се подуват значително и често пъти кървят или пък събират гной. При някои пациенти, става неестествено бледи.

Съвсем очаквано, както при повечето болести свързани с венците или зъбите и при пародонтозата се появява лош дъх. В последните стадии на болестта, най-просто казано, зъбите се оголват – венците се „прибират” надолу и зъбите започват да се клатят, тъй като опората, която ги държи (венците) вече я няма.

Освен това последният стадии на парoдонтозата е доста болезнен тъй като, както вече стана ясно, зъбите са нестабилни и всяка хапка се превръща в истинско изпитание.

Ако не се обърне сериозно внимание на този стоматологичен проблем, е възможно да се стигне и до други заболявания – проблеми с черен дроб, бъбреци, сърце.

Можем ли да избегнем пародонтозата и защо се разболяваме от нея?

Вече има методи на лечение, въпреки че масово се смята, че това е нелечимо. Да се избегне – едва ли е възможно, тъй като причинителите никак не са малко, а освен тях е възможно просто да сте генетично предразположени.

Пародонтозата се появява най-общо казано заради недобра хигиена, липса на витамини в организма, зле подредени зъби (с много разстояние по между им), лошо поставена протеза или пломба, наличието на зъбен камък, нездравословен начин на живот. Най-чести носители са диабетици и хората с обратна захапка.

Рисковата възраст е над 30 години, но за съжаление напоследък възрастта сериозно е паднала и все повече млади хора започват да се оплакват от горе изброените симптоми.

За да хванете проблема навреме, в случай, че се прояви и при вас, е необходимо да посещавате зъболекаря си и да поддържате добра устна хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
буба
буба
23.02.2014 11:51
Причините са основно наследствени.
Всичко друго са глупости на търкалета!!!
Може да се опитваме да я забавим, но всичко е до ген.
говоря от личен опит
1
0