Булимия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Булимия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е булимия

Булимия невроза, позната още като булимия представлява хранително разстройство, което засяга предимно жените. Това е сериозно нарушение на нормалното хранене, което протича с прекалено честата консумация на големи количества храна, след което се извършва напълно целенасоченото почистване на тялото чрез предизвикано повръщане, прием на диуретични и очистителни препарати. Булимията е вид психическо заболяване, което напълно преминава всякакви граници, а цикълът на хранене и прочистване се превръща в една фикс идея, която може да се оприличи като пристрастяването към наркотични средства. Загубата на контрол над храненето засяга най-вече жени между 16 и 40 годишна възраст.

Причини за булимия

Различни са факторите, които могат да отключат булимията, но депресия и наличието на свръхкилограми в миналото са главните отключващи елементи.

Други такива са:

Психогенни фактори, които се изразяват в нарушения на отношенията вътре в семейството. Появата на болестната лакомия е реакция срещу тези проблеми;

Органични фактори – изразяват се в наличието на различни болести, като диабет, мозъчни поражения, токсични увреждания на мозъка, тумори в мозъчния ствол и други;

Социални нагласи за стандартната женска фигура могат да предизвикат повръщане с цел отслабване, стремеж към постигане на изяществото и премахване на излишните килограми.

Болните от булимия могат да започнат да консумират твърде големи количества храна и в моменти, когато се почувстват отхвърлени, безполезни и ненужни; когато усещат липса на любов и разбиране, когато страдат от определена изолация. Преяждането може да се превърне в утеха при смърт на близък, развод, тежки загуби и различни случаи на житейски провали.

Булимия

Не е изключено булимията да се развие при жени с нормални килограми, които не са страдали от анорексия, но имат фикс идея да постигнат по-слаба фигура. Заболяването може да причини затлъстяване, но в повечето случаи не се стига дотам, защото болните прилагат различни методи за принудително изхвърляне на погълнатата храна.

Симптоми на булимия

Най-често срещаните прояви на заболяването са консумация на прекалено голямо количество храна; вманиачаване на тема храна и калории и пресмятането им в дневното меню; прекалено тайно поведение; често посещаване на тоалетната след нахранването; повръщане; липса на контрол върху засегнатото лице; проблеми с менструацията при жените; демонстриране на прекалено ниско самочувствие.

Много от булимиците имат съществени затруднения при контролиране на реакциите си и в другите сфери на живот. Така например редица от тях имат проблеми с алкохол и зависимост от лекарства.

Диагностициране на булимия

Тъй като булимиците отричат да имат някакъв проблем и са твърде потайни, диагностицирането на заболяването е силно затруднено. Симптомите могат да се забележат от личния лекар, едва след като възникне медицински проблем в резултат от булимията или се прояви конкретен психически проблем.

Според стандартите са поставянето на диагноза булимия, трябва да бъдат налице пет основни фактора:

Наличие на повтарящи се кризи, които протичат с прекалена консумация на храна; усещане за липса на контрол над количеството консумирана храна или чувство за невъзможност за прекратяване на храненето; освен преяждане се наблюдава и поведение с цел освобождаване на погълнатата храна – умишлено повръщане и злоупотреби с различни разхлабителни средства; болният проявява недоволство към теглото и формата на своето тяло; преяждането и повръщането трябва да се наблюдават поне два пъти седмично в продължение на три месеца, за да се постави точна диагноза булимия.

Лечение на булимия

Болните от булимия страдат от редица психологически и медицински усложнения, които в повечето случаи са обратими явления чрез прилагането на широкоспектърен терапевтичен подход. Лечението на булимията трябва да се провежда от терапевт или психиатър, а в по-тежките случаи и от психолог.

Булимия

Благоприятен ефект върху булимията оказват антидепресанти. Според много специалисти медикаментът прозак е силно ефективен в борбата със заболяването.

Някои пациенти са в изключително тежко състояние, което изисква хоспитализация, поради проявата на редица усложнения. Други булимици, които не са в толкова тежко положение се нуждаят само от консултация и наблюдение веднъж седмично.

Основната цел на лечението е едновременно третиране на психическите и физическите проблеми. Поради тази причина пациентът трябва да сподели каква е причината, поради която се е появило разстройството. От своя страна специалистът трябва да даде информация за правилния начин на хранене и режим на поведение. Груповите събирания на болни от булимия могат да се окажат много полезен метод за преодоляването и. Процесът на оздравяване е дълъг и поетапен, което изисква търпение и стриктно спазване на назначената терапия.

Усложнения при булимия

Когато това хранително разстройство не се лекува навреме може да се стигне до редица усложнения. На първо място повръщането може да причини проблеми в устната кухина. Киселините на стомашните сокове увреждат зъбния емайл, задълбочават кариесите.

Булимията най-вече засяга дебелото черво и хранопроводa, предизвиква ненормално натрупване на течности – оток. Прекалената употреба на диуретици в комбинация с разслабителни може да предизвика електролитен дисбаланс, който застрашава живота.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest