Кървящи венци

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Кървящи венци
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Какво са кървящите венци

Кървенето на венците представлява неприятно състояние, което се среща във всички възрасти, най-често след настъпването на 20-годишна възраст. Смята се, че кървенето на венците се засилва през пролетта, факт, който може да се обясни с изтощаването на организма през дългите зимни месеци. Мъжете и жените страдат еднакво от кървящи венци.

Най-често срещаните състояния, които могат да причинят кървене на венците са парадонтоза и хиповитаминоза, различни заболявания на кръвта и дисбактериоза. Гингивит е най-характерното заболяване, което причинява появата на кървенето. Той протича с подуване и зачервяване на венците, болезненост и обилно кървене. Факторите, които отключват гингивита са бактерии в плаката, която се натрупва и възпалява венците. Когато гингивитът не се излекува навреме може да се стигне до парадонтит и последваща загуба на зъбите.

Възпалението на венците може да се дължи на лоша орална хигиена, зъбен камък, липса на витамин С и неправилно хранене, наличието на много изкуствени зъби, хормонални изменения по време на пубертета и бременност. Не е изключено кървенето на венците да е предизвикано от алергична реакция към някои от компонентите в пастите за зъби.

В много случаи кървенето на венците е съпроводено с други прояви, които могат да варират според вида на основното заболяване – болки в устната кухина, лош дъх, фрактури на зъбите. Не е изключено да се появи кървене и от други области като носа.

Диагностициране на кървящите венци

За да се назначи подходящо лечение първо трябва да се открие причината, поради която венците кървят. Диагнозата може да се постави от зъболекар, който извършва преглед на устната кухина и открива типичните изменения.

Лечение на кървящите венци

Първата стъпка, която се предприема след поставянето на диагнозата е почистването на зъбния камък, всички отлагания и плаката. Следва отстраняване на всички неправилно поставени пломби, мостове и протези, защото всяка една неподходящо направена интервенция може да предизвика хронични процеси на дразнене, възпаление и кървене.

След приключване на терапията по цялостното обновяване на устната кухина, състоянието се подобрява и кървенето постепенно спира. Следва преминаването във втората част на лечението, която обаче е изцяло в ръцете на човека.

Лечение на кървящи

Спазването на подходяща орална хигиена е изключително важно с оглед здравословното състояние на зъбите и венците. Необходимо е да се използва подходяща четка за зъби, която не наранява венците. Тя трябва да се сменя редовно, на всеки един месец. Пастата и водата за уста трябва да се използват заедно, най-добре след всяко хранене. По този начин остатъците от храната ще бъдат отстранени, а възможността на развитие и разпространение на микробите значително намалява.

Когато пациентът с кървящи венци страда от заболявания като диабет, различни болести на кръвта или приема специфични медикаменти, които пречат на нормалното кръвосъсирване, лечението се извършва по друг начин и с друг специалист.

Навременното лечение на кървящите венци е задължително, защото в противен случай може да се получи разрастване на инфекцията и навлизането на различни болестотворни микроби в организма.

Народна медицина при кървящи венци

Според целебната народна медицина приемът на две скилидки чесън всеки ден повишава нивото на витамин С в организма и това благоприятства за спирането на кървенето. Други изпитани методи включват гаргарата с отвара от бял равнец; масажи на венците с тинктура от лайка преди лягане; смесват се равни части кора от дъб и корени от планински очиболец, запарват се и след като изстинат се прави промивка на устата. 2 с.л. коприва се заливат с 500 мл топла вода. С получената отвара може да се прави гаргара няколко пъти дневно.

Прясна краставица се рендосва, а сокът се отцежда. Устната кухина се изплаква до 6 пъти дневно с получения сок. Болните венци могат да се налагат и с лека кашица от краставицата за период от 15 минути.

Много подходяща антисептична вода за уста, която има силно стягащо действие може да се приготви лесно и бързо в домашни условия. В една чаша с топла вода се прибавят 2 капки масло от кипарис, 1 капка масло от карамфил или лимон. Не бива да се поглъща.

Профилактика срещу кървящи венци

Има какво да направите, за да предпазите венците си от кървене. Същите методи можете да ползвате и когато проблемът вече е на лице и искате да се избавите от него.

В основата на всичко стои редовните посещения при зъболекар и професионалното почистване на зъбите ви от зъбен камък. Понякога се налага да бъде почистен и подвенечният зъбен камък. Процедурата не изглежда приятна, но повярвайте, ако за вас се погрижи истински професионалист, нямате повод за притеснения.

Веднъж почистили зъбния камък, сега трябва да се борите да задържите резултата възможно най-дълго. Имайте предвид, че при някои хора се налага последващо почистване на всеки 6 месеца. Тази процедура не бива да се протака, защото именно зъбният камък се явява една от основните причини за кървене на венците и лош дъх.

Тук на помощ идва електрическата четка за зъби. Качествените продукти от този вид не са евтини, но можете да сте сигурни, че това е една от най-добрите инвестиции в живота ви.

Друго средство, което може да се окаже доста полезно за хора с кървящи венци, е зъбният душ.

Това е уред, който насочва тънка, но силна водна струя към устата ви и по този начин помага за отстраняването на всякакви остатъци от храна между зъбите и под венеца. Може да се ползва само с чиста вода и след всяко хранене. След него устната кухина е чувствително почистена, а дъхът е освежен. Използвайки този уред, вие възпрепятствате образуването на плака и ги предпазвате от кървене.

Интерденталната четка за зъби е друг инструмент, с който можете да почистите тесни междузъбни пространства и да се избавите от досадните остатъци от храна по зъбите, причиняваща зъбна плака.

Кървящи венци

Не забравяйте и за денталния конец. Ако имате кървещи венци или сте имали такива някога, можете да се предпазите от повторен проблем, като почиствате с нишките зъбите си след хранене или поне вечер преди лягане.

Когато се сблъскаме с често кървене на венците, посещението при зъболекаря става още по-необходимо, тъй като оралните състояния, отчетени по този начин, могат в дългосрочен план да бъдат достатъчно сериозни, за да доведат до загуба на зъби.

Внимание! Кървенето и възпалението на венците са първите признаци на пародонтоза. С течение на времето симптомите стават все по-очевидни и все по-неприятни за пациента: венците почервеняват или дори придобиват лилав оттенък и стават чувствителни.

След това пациентът може да забележи, че венците се оголват от зъбите, привличайки алвеоларната кост и че между зъба и костта се появяват тези "джобове" или пародонтални джобове. Пародонтозата може в крайна сметка да доведе до загуба на зъби, ако не се намеси, за да се предотврати и лекува.

В допълнение, тази зъбна плака е пълна с бактерии, чието присъствие в устната кухина за дълго време може да доведе до сериозни системни заболявания, като ги разпространява в общото кръвообращение. Това може да доведе до състояния като сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, диабет и дори инсулти.

Връзката между наличието на бактерии в пародонталните джобове и системните заболявания е реципрочна, те се подкрепят взаимно. Отстраняването на бактерии от устната кухина може да прекъсне този кръг, защото състоянието на системното възпаление ще изчезне, което води до облекчаване на съответните заболявания.

Диагнозата на пародонтит може да се установи със сигурност само след стоматологичен преглед. По време на консултацията стоматологът ще провери за плака и зъбен камък и ще определи защо венците кървят. Той също така ще измери дълбочината на джоба на венците, за да определи стадия на пародонтоза. В зависимост от тези заключения специалистът ще предложи възможности за лечение.

Въпреки че минимално инвазивните техники, налични днес в денталните кабинети, опростяват лечението на пародонтоза, специалистът препоръчва да вземем всички препоръчани превантивни мерки, за да избегнем подобна диагноза. И тъй като "простото" гингивално кървене изобщо не може да бъде безобидно, посещението при зъболекаря трябва да бъде включено в нашия дневен ред, както за профилактични цели, така и винаги, когато се появят подобни симптоми.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ПЕПИ
ПЕПИ
26.11.2014 14:03
Само не разбрах как се казва пастата. от прочетеното се заинтересувах и искам да я изпробвам. можеби я пише някъде където не я виждам.
благодаря!
0
0
lily
lily
29.05.2014 19:57
Това е интересно
0
0
Радка Илиева
Радка Илиева
02.02.2014 16:58
Изпробвайте тази паста за зъби - има невероятен ефект върху кървящите венци. Помага и при всякакви други наранявания в устата - Пастата е много икономична - една паста се използва около 6-7 месеца. Ще получите ефект още от първата паста.
26
2