ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възстановяване след сърдечна операция

Възстановяване след сърдечна операция

Сърдечна операция

Преди да напуснете болницата след сърдечна операция, ще ви бъдат дадени инструкции за това как да се грижите за себе си по време на първата фаза на възстановяване, която трае около шест до осем седмици. Тези, които са имали минимално инвазивна хирургична намеса ще се нуждаят от по-кратко време, за да се върнат към нормалния си начин на живот.

Типичните съвети как да се постигне плавна адаптация са насочени към някои компонента от ежедневните занимания:

Грижа за оперираното място

Ще ви бъде казано как да се грижите за зоната около хирургичия разрез преди да напуснете медицинското заведение. Важно е да се държи оперираното място чисто и подсушено. Използвайте само вода и сапун, за да го хигиенизирате. Не прилагайте мазила, масла и мехлеми или допълнителни превръзки върху него, освен ако изрично не ви са били предписани.

Къпане

Ако мястото на операцията заздравява и е поддържано сухо, бързият душ (не повече от 10 минути) е напълно разрешен. Ако още не сте свалили конците, стойте с гръб към струята на душа, докато се къпете.

Ако нямате възможност да се изкъпете с душ, бързите бани (до 10 минути), могат да бъдат също решение, но не престоявайте във ваната повече от упоменатия период.

Температурата на водата трябва да бъде умерена и приятна за кожата - нито твърде гореща или пък прекалено хладка. Екстремните температури на водата могат да предизвикат отпадналост и да разстроят нормалната ритъм на сърцето.

Сърдечни проблеми

За измиването на мястото около операцията използвайте обикновен сапун, а не парфюмиран такъв. Не изпробвайте нова марка сапуни по време на възстановяването си, а само такива, към които знаете, че не сте алергични.

Натъркайте малко сапун на ръката си или на кърпа и внимателно измийте мястото на разреза нагоре и след това надолу. Не го разтривайте или силно търкайте с твърда гъба, докато кожата не е напълно зараснала.

Обадете се на вашия лекар, ако се появят следните признаци на инфекция: повишено сълзене от мястото на разреза, разпростиране или откриване на линията на белега, зачервяване или чувство на топлина около него и повишаване на телесната температура (над 38 градуса) на организма. Ако имате диабет и нивото на кръвната ви захар започне да варира повече от обичайното, тогава също се консултирайте с лекар.

Облекчаване на болката

В началото може да почувствате около разреза на операцията, и при напрягане на гръдните мускули, дискомфорт и затруднение при някои физически дейности. Сърбежът, стягането и/или изтръпването около белега са нормални след операцията. Не трябвало обаче да имате силна болка в гърдите подобна на тази, която сте имали преди интервенцията. Консултирайте се какви медикаменти може да ползвате като болкоуспокояващи при такъв проблем.

Ако имате байпас операция, е възможно да се появи по-концентрирана болка по краката, отколкото в гръдната област. Повече леки разходки, и плавното връщане към ежедневните ви дейности, с времето ще ви помогнат дискомфортът и сковаността на крака да изчезнат.

Обадете се на вашия лекар, ако чувствате, че сякаш гръдната ви кост се движи, припуква или прищраква при движение.

Подуване при пациенти с венозни присадки, взети от краката

Може да се завърнете у дома с известно подуване в краката и ходилата, особено ако са ви присадени вени от там.

Ако забележите подуване, тогава поставете краката си по-високо от нивото на сърцето и си починете. Един от начините да направите това е да лежите на леглото или да се облегнете на дивана и да наместите няколко възглавници под краката си. Също така може да легнете на пода и поставите краката си на дивана. Опитвайте тази релаксация три пъти на ден в продължение на един час, за да се облекчи подуването. Не кръстосвайте краката си, както и не преустановявайте разходките си през деня, дори краката ви да оттичат.

При положение, че отокът в крака/та се влоши или е свързан с появата на извънредна болка, повишена уморяемост и/или недостиг на въздух, тогава потърсете лекарска помощ.

Медикаменти

Хапчета

Могат да ви бъдат предписани лекарства след операцията. Вашият лекар ще ви кажа, ако имате нужда от такива, докато не се възстановите напълно от операция на сърцето, както и какви медикаменти трябва да приемате след това и колко продължително. Уверете се, че сте разбрали правилните названия на лекарствата: какви са те, колко често трябва да ги взимате, в каква доза и до кога.

Приемайте само предписаните ви медикаменти. Говорете с вашия лекар преди да взимате отново онези лекарства, които сте приемали преди операцията. Обсъдете с него дали да започнете да приемате хранителни добавки, болкоуспокояващи или препарати за кашлица или настинка. Някои от тях могат да носят потенциална несъвместимост с лекарствата, които са ви предписани за сърцето.

Шофиране

Вашият лекар ще ви каже кога може да започнете да шофирате отново след като възстановяването след сърдечната операция е преминало успешно и рефлексите и координацията ви са се подобрили. Това обикновено се случва около шест до осем седмици след оперативната намеса, а може и да започнете да шофирате по-скоро, ако сте имали минимално инвазивна хирургическа намеса. Ако ви се наложи да пътувате дълго през първите осем седмици след операцията, спирайте на всеки час и ходете в продължение на 5 до 10 минути.

Завръщане на работа

Ще ви отнеме известно време да се възстановите и да започнете отново да ходите на работа - обикновено около шест до осем седмици (може срокът да бъде по-кратък при минимално-инвазивна интервенция). Добре е постепенно да се върнете към обичайните си задължения, като в началото работите на половин работен ден, примерно.

Здраве

През първите шест до осем седмици

Постепенно увеличавайте поемането на ангажименти в бита. Можете да го направите, като извършвате леки домакински занимания, но не трябва да се застоявате на едно и също място повече от 15 минути. Не повдигайте, бутайте или дърпайте предмети по-тежки от 10 килограма.

Няма проблем да извършвате дейности над нивото на рамото- такива като достигане на обект на по-високо отстояние или да миете косата си. Но не задържайте ръцете си в подобна позиция за много дълъг период от време.

Може да изкачвате стъпала, освен ако не сте изрично предупредени от вашия лекар да не го правите. Може да се наложи да си давате малка почива, ако усетите, че сте уморени. Не изкачвайте и не слизайте по стъпала няколко пъти през деня, особено непосредствено след операцията. По-добре е да планирате и да сведете до минимум такъв тип двигателна активност.

Разпределете извършването на набелязаните си задачи равномерно през целия ден. Ако се почувствате уморени, незабавно приседнете и си почивайте, а недовършената работа оставете за друг път. Разхождайте се всекидневно в едно определено темпо на натовареност. Вашият лекар, или специалист - рехабилитатор, ще ви даде нужните насоки колко често трябва да се разхождате и с каква продължителност.

Отпочивайте си добре през нощта и се приготвяйте за лягане рано. Ако се изтощите през деня, е препоръчително също да почивате активно и да се опитате да поспите. Бъдете внимателни все пак да не подремвате твърде често през деня, защото може да имате проблеми със съня през нощта.

Секс

Много от пациентите и техните партньори се чувстват объркани за това кога е препоръчително да се възобнови сексуалната активност след сърдечна операция. Необходимата енергия, която се изисква, за да се извършва полов акт, е подобна на тази необходима за ходенето около половин миля (0.8 км) при по-високо темпо и бързина. Ако не можете да извършвате тази дейност, без да сте уморени, както и ако не ви достига въздух достатъчно, тогава отпуснете си допълнително време за възстановяване преди да започнете сексуални отношения. За първите шест до осем седмици, използвайте пози, които ограничават напрежението върху гръдната кост, ръцете и гърдите.

Сърдечно здраве

Имайте предвид, че сексуалните взаимоотношения имат както физически, така и емоционални аспекти, затова: говорете открито с партньора си за вашите чувства; върнете се постепенно към сексуалната активност; правете секс, когато сте отпочинали и се чувствате напълно физически комфортно; създайте на партньора и на себе си реалистични очаквания за секса, който ви предстои.

Скоро вие и вашият партньор ще се върнете към пълноценната емоционално и физически връзка.

Рехабилитация

Ако страдате от исхемична болест на сърцето, кардиологичната рехабилитационна програма дава отлична възможност да започнете да се натоварвате постепенно, да научите нови подробности за вашето заболяване и да бъдете приучени на полезни стратегии как да промените начина си на живот, за да се предотврати по-нататъшното прогресиране на заболяването ви или неговото усложнение.

Диета

Трябва да спазвате внимателно здравословната диета, която ви е определена, за да подпомогнете по-бързия процес на възстановяване. Безспорно е след операцията да имате понижен апетит първоначално. Ако това е така, опитайте се да хапвате по-често и по-малко. Апетитът ви трябва да се възвърне в рамките на първите няколко седмици.

Емоции

Обичайно явление е да се чувствате тъжни или депресирани, след като напуснете болницата и изникне въпросът как да се справяте занапред. Тези емоции може да бъдат резултат на незнание какво да очаквате или заради това, че се чувствате неспособни да извършвате считани за прости преди това задачи, без са сте прекалено уморени. Временните чувства на тъга са нормални и трябва да изчезват в рамките на няколко седмици с връщането към ежедневието ви и рутинните ви занимания.

За да не се чувствате унили през този период, се разхождайте често и излизайте навън както преди. Подновете практикуването на своето хоби и социалните дейности, които са ви радвали. Споделете чувствата, които ви вълнуват с приятелите си. Ходете често на гости. За кардиологично болните пациенти, депресията може да повиши риска от инфаркт и исхемична болест на сърцето, затова е много важно да спазвате тези съвети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest