Затрупани сте до шия с информация какво не трябва да ядете. Или, ако все пак може да го ядете, с какво не бива да го консумирате. И насън сте в състояние да изрецитирате, че месото не бива де се комбинира с ориз, а пържените картофки са най-полезни без сол и сирене. Това, за което се знае малко е, че комбинирането на определени храни може да повиши значително ползите за здравето ви.
Синергията на хранителното съчетаване е сравнително нова теория, която набира все по-голяма популярност. В основата на синергичния принцип е схващането, че положителния ефект от съчетанието на две храни е по голям от сбора на ефектите на двете отделни храни. С прости думи говорим за синергия когато 1+1 правят 3.
Ето четири от най-полезните хрантителни комбинации:
Манго + яйца - въпреки, че в България мангото не е особено популярно в световен мащаб е най-консумирания плод. В съчетание с яйца ще можете по един естествен начин да се погрижите за здравето на кожата си. Широко известно е, че яйцата са богати на аминокиселини (най-вече протеини), които във взаимодействие със съдържащия се в мангото витамин С ще ускорят образуването на колаген в кожата.
Черен пипер + зелен чай – Според изследвания, хората които вместо вода консумират зелен чай са по-малко склонни да си поискат допълнителна порция храна. Зеления чай е известен с това, че ускорява процеса на изгаряне на мазнините в организма. Включете на още по-висока предавка като добавите 2-3 зрънца или половин чаена лъжичка черен пипер към ароматната напитка. Много скоро промяната във външния ви вид е бъде видима не само вас, но и за хората около вас.
Домати + броколи – тези два зелечука са шампиони в категорията на продукти с виско съдържание на витамини. Вкусните броколи са богати на витамини С, В5, В9 и про-витамин А. Доматите са богат източник на антиоксиданти, ликопен и бета-каротин. Едновременното приемане на тези витаминозни бомби понижава риска от канцерогенни заболявания и оказва значително благотворно въздействие върху работата на стомаха и червата.
Червена чушка + черен боб – множество изследвания са доказали, че вегетарианците са много по-малко застрашени от болести на сърцето. Ако вегетарианския начин на живот не е за вас, опитайте се поне да ограничите приема на месо и наблегнете на зеленчуците. Високо съдържание на витамин С в червената чушка и съчетани с микроелементите желязо и магнезий, които се съдържат в черния боб могат да бъдат веши естествени съюзници в борбата с вирусите и настинките.