Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Невероятните ползи на ликопена

Невероятните ползи на ликопена

Ликопен

Ликопенът е растително хранително вещество с мощни антиоксидантни свойства. Това е пигментът, който дава цвета на червените и розовите плодове като домати, дини и розов грейпфрут. Ликопенът има много ползи за здравето, вариращи от здравето на сърцето до защитата от слънчеви изгаряния и някои видове рак.

Антиоксидантите в него защитават тялото от увреждания, причинени от вредни съединения, известни като свободни радикали. Когато нивата на свободните радикали превишават нивата на антиоксидантите, те създават оксидативен стрес в тялото. Той е свързан с някои хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Изследванията показват, че полезните свойства на ликопена могат да помогнат за поддържането на равновесие на нивата на свободните радикали, като предпазват тялото ви от някои от тези състояния.

Силното антиоксидантно действие на ликопен може да предотврати или забави прогресията на някои видове рак. 23-годишно проучване, в което участвали повече от 46 000 мъже, разглежда по-подробно връзката между ликопена и рака на простатата. Данните показали, че господата, които консумират поне две порции богат на ликопен доматен сос на седмица, имат 30% по-малко вероятност да развият рак на простатата.

Ликопенът може също така да намали риска от развитие от сърдечни заболявания. По-конкретно, той може да намали уврежданията от свободните радикални, както и тези от лошия холестерол. Високите нива на ликопен в кръвта също могат да добавят години към живота на хора с метаболитен синдром – комбинация от здравословни състояния, които могат да доведат до сърдечни заболявания.

Яжте домати за повече ползи от ликопена

Важното вещество може да помогне също така и за добро зрение. Ликопенът може да предотврати или забави образуването на катаракта и да намали риска от макулна дегенерация, водеща причина за слепота при по-възрастни хора.

Червеният пигмент доказано може да помогне за намаляване на невропатичната болка – вид болка, причинена от увреждане на нервите и тъканите.

Известна е и способността му да защити мозъка. Антиоксидантните свойства на ликопена могат да спомогнат за предотвратяване на припадъци и загуба на памет, натрупани при свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Ликопенът може да допринесе и за здрави кости, защото забавя смъртта на костните клетки и по този начин подсилва костната структура. Трудно е да се изброи само с един материал всичко за ликопена, но можем да ви гарантираме, че ако приемате по-често храни с ликопен, ще забележите неговите ползи за здравето ви.

Ликопенът е ценен помощник и в разкрасяването. Той забавя процесите на стареене в тялото, тъй като има свойството да се трансформира във витамин А - известен с поддържането на младежкия вид на кожата.

Ликопенът до известна степен контролира производството на пигмента меланин и в резултат на това се подобрява и тена на кожата.

Хранителни източници на ликопен

В следващите редове ще можете да видите кои са най-богатите източници на ликопен, които задължително да включите в диетата си, ако искате да си набавите този ценен антиоксидант:

1. Домати - първенецът по съдържание на ликопен. Любопитен факт е, че сготвените домати са много по-богати на антиоксиданта, тъй като термичната обработка увеличава количествата му.

2. Диня - това е летен плод с наситен червен цвят, подсказващ богато съдържание на ликопен. През лятото консумирайте по-големи количества диня, за да си осигурите важния антиоксидант.

3. Смята се, че шипката е отличен източник на витамин С, но се оказва, че малките червени плодчета са и много богати на ликопен - още една причина да ги включите в менюто си под формата на чай и мармалад.

4. Сух босилек и магданоз - тези сухи билки са изключително полезни, богати на калций, магнезий, желязо, витамин А и разбира се - ликопен. Подправяйте ястията си с тях, за да се радвате на благотворните им свойства.

Сред другите храни с високо съдържание на ликопен се отличават пилешкият черен дроб, аспержите, грейпфрутът, лютият пипер и червеното зеле.

Всички хора, които искат да си набавят ликопен, могат да бъдат сигурни, че този антиоксидант няма никакви странични ефекти. Той може да се приема от хора във всички възрасти, от бременни жени, диабетици и кърмачки. Понякога обаче се наблюдава индивидуална непоносимост към някои от съдържащите го храни.

Динята е източник на ликопен

Научни изследвания за ликопена

Доказано и потвърдено от науката е, че ликопенът има мощна антиоксидантна активност. Поради тази причина той е отличен боец в борбата срещу редица ракови заболявания.

Оказва се, че ликопенът е най-разпространеният каротеноид в простатата, което означава, че мъжете, консумиращи по-големи количества от него, са със значително понижен риск от рак на простатата.

Нещо повече - ликопенът се свързва с увеличаването на концентрацията на сперматозоиди при безплодни мъже.

Според някои учени ликопенът ефективно предизвиква клетъчна смърт в самите ракови клетки. Според други изследвания той е средство за превенция на рак на панкреаса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest