Всеки човек има неповторим генотип, който се влияе и от факторите на околната среда. Резултатът от това взаимодействие се проявява в различното телосложение и в уникалния състав на биологически активни същества и съединения.
Тяхното съотношение се променя през различните периоди от живота. Концепцията на биоиндивидуалността се основава върху данни за биохимичния статус на човека и на ролята му в процесите на жизнената дейност на организма.
Биоиндивидуалността влияе върху начина на храносмилане, сърдечната дейност, както и на устойчивостта към определени въздействия на външната среда.
Биоиндивидуалността се изразява в генетично предопределената способност да се синтезират белтъчини в съответствие с нуждите на организма.
Затова различните типове биоиндивидуалности трябва и да се хранят по различен начин. Различните кръвни групи определят различни биоиндивидуалности. Точно затова са създадени и диети, които са пригодени специално за хора с определена кръвна група.
Произходът също е от голямо значение. В зависимост от мястото, където сте родени и израснали, се определя и начинът ви на хранене.
Не на последно място е типът метаболизъм – как работи обмяната на веществата в организма ви. В зависимост от типа метаболизъм хората се разделят на три типа биоиндивидуалности.
Това са белтъчният, въглехидратният и смесеният тип. Те се познават лесно по предпочитаните от различните хора хранителни продукти.
Белтъчният тип не може да си представи живота без месо, това са хора, които не сядат на маса, без на нея да има поне нещо месно.
Въглехидратният тип няма пристрастия към месото, предпочита да се храни предимно със зеленчуци и плодове.
Смесеният тип биоиндивидуалност в зависимост от метаболизма се храни с охота както с месо, така и със зеленчуци и плодове. Млечните продукти също са на почит при този тип.
Въглехидратният и смесеният тип не прекаляват с храненето, докато белтъчният тип обича отрупаните маси и често се чуди как да свали натрупаните след обилни трапези килограми.