ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Висок холестерол - Хиперлипидемия

Висок холестерол - Хиперлипидемия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Висок холестерол
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Липидите са мазнини в кръвта, които в нормални нива изпълняват важни функции в тялото, но ако са в излишък могат да причинят редица здравословни проблеми. Хиперлипидемия е медицински термин, който обединява няколко състояния, но най-често се използва за обозначаване на високо ниво на холестерол или на триглицеридите.

Съществуват много видове холестерол. Тези, които най-често се обсъждат са: общ холестерол /всички комбинации на холестерола/, LDL холестерол /лош холестерол/, HDL /добър холестерол/.

Причини за висок холестерол

Абнормалните нива на холестерол и триглецириди в кръвта най-често са причинени от затлъстяване или наднормено тегло; някои медикаменти и противозачатъчни хапчета; кортикостероиди, естроген и някои диуретици; прием на някои антидепресанти и бета блокери; заболявания като диабет, бъбречни заболявания и поликистозни яйчници; прекомерна употреба на алкохол; липса на физически упражнения.

Атеросклероза

Тютюнопушенето намалява нивата на добрия холестерол в кръвта. Нарушенията в липидния метаболизъм са по-чести при мъжете, отколкото при жените. Неправилното хранене е една от водещите причини за висок холестерол в кръвта.

Към най-вредните храни спадат тези с високо съдържание на наситени мазнини – червено месо, яйчен жълтък, полуфабрикати, млечни продукти с високо съдържание на мазнини. Някои генетични заболявания също могат да доведат до високи нива на холестерол в кръвта.

Симптоми при висок холестерол

Излишният холестерол в кръвта може да се натрупа в сухожилията или други части на тялото. Когато стане това се формират големи мехури, които се проявяват като жълтеникави петна по кожата и около очите.

Прекалено висок холестерол може да се отложи и върху стените на артериите, което от своя страна води до артериално заболяване на периферните кръвоносни съдове. Ограниченият приток на кръв в артериите на долните крайници предизвиква болка и дискомфорт, които се усещат най-вече по време на упражнения и физическа активност. Прекомерното потене и периоди на изтощение също са сред опасните симптоми. Недостигът на въздух по време на физическо натоварване не бива да се пренебрегва.

Висок холестерол - Хиперлипидемия

Диагностициране на висок холестерол

Назначава се кръвно изследване, а получените резултати показват нивата на различните липиди в кръвта, които след това се сравняват с нормалните стойности. Съобразно нивата на липидите се определя и вида на терапията, която трябва да се назначи. Също така се определя дали има наличие на атеросклероза или рискови фактори за появата на сърдечно заболяване. Колкото повече рискови фактори се открият, толкова по-агресивно трябва да бъде проведеното лечение.

Лечение на висок холестерол

Лечението на състоянието зависи изцяло от липидните нива, рисковите фактори за възникване на сърдечно заболяване и цялостното здравно състояние. Първата и най-важна стъпка е промяна в начина на живот. Целта е снижаването на нивата на LDL холестерола възможно най-много.

Лекарят трябва стриктно да следи нивата на холестерола. В почти целия свят е прието при високи стойности на триглицеридите и холестерола да се назначи 6-дневен период на строга диета. Пациентът се предупреждава какво може да яде и какво не.

Холестерол

След този период се прави нов мастен профил и се преценява дали освен диетичният режим са необходими и медикаменти. Като цяло жените след менопауза и мъжете над 35-годишна възраст се лекуват чрез липидпонижаващи медикаменти. Те включват витамин В5, фибрати, статини, които предпазват от производство на холестерол в черния дроб.

Терапевтичните промени в начина на живот могат да намалят високия холестерол с 10-20% при някои хора. За съжаление при повечето хора се постига намаление на холестерола едва 2 до 6%. Най-голямата част от промяната в начина на живот е промяната в начина на хранене.

Необходимо е да се намали приема на наситените мазнини до 7% от общия прием на калории за деня; тоталния мастен прием трябва да бъде редуциран до 25-25% от дневния калориен прием; приемът на холестерол трябва да бъде по-малко от 200 мг дневно.

Лицето трябва да увеличи консумацията на растителни станоли и стероли /вещества, които се намират в ядки, царевица, ориза, растителното олио/. Други храни, които помагат за контрола над високия холестерол са риба, плодове, тофу, соеви ядки. Не бива да се прекалява с месата и мазните храни.

Високият холестерол е опасен фактор, който може да доведе до редица сериозни проблеми. Той е главният виновник за атеросклерозата и сърдечните заболявания. Поради тази причина трябва да се овладее навреме.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня Йорданова
Таня Йорданова
30.01.2014 18:30
От много години холестерола ми е 9. Не е наследен генетично. Никога не съм пушила, пила алкохол, никога не съм пила никакви хапчета през живота си, нямам никакви симптоми,теглото ми е в норма, всеки ден изминавам пеш 10км, нямам никакви други диагнози и заболявания, всяка година правя профилактични прегледи - кръв, урина, екг, скенер, ехография, томография, доплер... След стриктна лекарска диета и лечение с два вида хапчета, за 2 месеца от 55 кг, станах 45 кг. Холестерол отново 9. В два различни града правих изследвания.
3
0
Георги Ходжев
Георги Ходжев
21.07.2015 19:57
Пия Сортис 20мг от 3г холестерола ми от 8 го държа на 4,5. Спра ли Сортиса за 1-2 месеца пак се връща.
0
0