Фактът, че плодовете и зеленчуците са изключително полезни за нас знаем още от деца – колкото повече похапваме, толкова по-добре. Учени непрекъснато представят нови факти за храните, които консумираме, включително и за плодовете, с които ни помагат да разберем за какво точно са полезни определени продукти и за какво състояние не се препоръчват.
Ново изследване доказва, че ако искаме да намалим риска от инфаркт, трябва да похапваме по три шепи седмично от вкусните ягоди и боровинки. Причината да са толкова полезни е, че съдържат флавоноиди, които се преборват със запушените артерии.
Въпросното американско проучване е направено сред 93 600 души, в период от 18 години. Учените са следили здравните картони на жени на възраст между 25 и 42 години. Най-често са ги питали за навиците им по време на хранене. По време на изследването са отчетени само 405 инфаркта.
В случай, че приемем резултатите от изследването, хубаво е да наблягаме повече на ягодите и боровинките – ако не можем в пресен вариант, то поне на сладко или компот.
Освен това и ягодите и боровинките са подходяща храна преди тренировка – можете да изпивате по 200 мл сок от тези плодове преди да започнете да тренирате (естествено не непосредствено преди тренировката).
Чудесен вариант е преди да отидете във фитнеса да изпиете смути, направено от половин чаша нискомаслено кисело мляко, 1/2 парче банан, същото количество ягоди или боровинки и лед.
Боровинките имат свойството да помагат за възстановяването на мускулните влакна след тежки упражнения и физическо натоварване. Можете дори да хапнете шепа от горските плодове след края на тренировката си - те са активни помощници на възстановяването на мускулите и красиво оформеното тяло.
Всъщност горските плодове са изключително богати на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри – все вещества необходими за организма ни. Освен това в тях има малък обем калории, което ги прави перфектна храна за спортуващите. Преди тренировка можете да хапнете нискомаслено мляко с парчета боровинки и ягоди или банан.
Отделно то това горските плодове (сред които ягодите и боровинките) са изключително полезни за подобряването на мозъчните функции. Дори се твърди, че хапването им редовно може да забави развитието на различните мозъчни заболявания, които са свързани с възрастта.
Горските плодове ще тонизират кожата и ще възвърнат еластичността ѝ – те са вкусни и много полезни, затова е задължително да присъстват в менюто ни.