Голяма част от бъдещите майки знаят, че режимът им на хранене е от водещо значение, за да имат едно здраво бебче в последствие. Хубаво е да си похапват от всичко, като наблягат най-вече на пресни плодове и зеленчуци, както и крехки и пресни меса – с други думи разнообразно меню, което да доставя всички необходими вещества на бебчето.
Рибата се смята за особено полезна за консумиране по време на бременността и докато майката кърми. В нея се съдържат незаменимите омега-3-мастни киселини, много различни витамини, цинк и калций, фосфор и флуор, желязо и други съставки.
Веществата, на които рибата е богата, помагат за развитието на нервите, очите и гръбначния стълб на бебето. Освен това рибата се оказва и много полезна за бременната благодарение на желязото, което се съдържа в нея, бъдещата майка ще може да избегне много често срещаната при бременните жени желязодефицитна анемия.
Все пак не всяка риба е препоръчителна – избягвайте по-мазни риби като сьомга, акула, риба-меч, както и риба тон, тъй като е възможно да имат високи нива на живак в себе си, което е вредно за плода.
Освен това не се препоръчват и никакви риби и морски деликатеси, които не са преминали през термична обработка. Хубаво е да избягвате консумацията и на пушената риба.
През горещите дни също трябва да сте внимателни, тъй като рибата доста бързо се разваля – за да си купите, трябва да сте убедени, че е прясна.
Всъщност, както всеки вид храна, и с рибата не е добра идея да се прекалява, още повече, че за една бременна жена най-важно за менюто е, както вече споменахме, разнообразието.
Хубаво е да се консултирате с вашия лекар и ако нямате изрична забрана или предупреждение от него, нищо не ви пречи да похапвате риба, да кажем веднъж седмично. Хубаво е майката да продължи да консумира риба и след като вече е родила и кърми своето бебе.
Ако тя продължи да похапва риба и да приема (или като капсули) омега-3-мастни киселини, това ще помогне за нормалното развитие на мозъка на бебчето.