ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Правилата на правилно тичане

Правилата на правилно тичане

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Тичане

Тичането е може би най-полезната спортна дисциплина. Тя се отразява благоприятно както на външното, така и на вътрешното състояние на човек. За да бъдат оптимални тези ползи обаче, трябва да знаем основните правила при тичане. То изисква техника различна от тази при ходене.

Основни правила при тичане

Най-благоприятното време за този вид тренировка е рано сутрин. Тогава въздухът е свеж и чист. Най-добри са парковете и специализираните алеи, направени с тази цел.

Когато тичате, задължително трябва да гледате напред с изправена глава. Не гледайте в краката си. Това ще напрегне излишно врата и раменете. Освен това не напрягайте излишно челюстта и вратът – те трябва да са отпуснати.

Когато тичате, цялото тяло трябва да е изправено. Раменете не трябва да се направят излишно. Излишни са и резките замахвания с ръцете – това няма да увеличи скоростта ви. Те трябва да се движат свободно. Всяко напрежение в тях би довело до болки в раменете и гърба. Те трябва да са сгънати под прав ъгъл в лактите и размахът им да бъде напред.

Бягане

Когато тичате, тялото трябва да е леко приведено напред. Ако се изпънете назад, това ще натовари излишно бедрата. Но не се изкушавайте и да се навеждате само от кръста нагоре, защото мимолетното удобство неминуемо ще се отрази негативно на бедрените мускули. Бедрата при бягане трябва да са стегнати и да се движат напред, а не настрани.

Грешка на начинаещите е прекомерното вдигане на коленете. Когато се приземявате, това трябва да става с леко сгънато коляно, а след това насочвайте отскока напред, не нагоре. Самото приземяване трябва да става върху средната част на стъпалото. Стъпването върху петите или пръстите не е препоръчително.

Дишането е много важен момент при тичането. Независимо дали дишате през носа или през устата, това трябва да става равномерно. Бързите и плитки вдишвания допълнително ще ви уморят.

Ако изпитате определено затруднение в дишането, то най-добре спрете за почивка. За спазване на ритъма на дишане помага ритмична, умерено бърза музика, която може да слушате на слушалките си, докато тичате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest